Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε τη λύπη της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
Η ΕΚΤ χαιρετίζει ωστόσο την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία έτη, η ΕΚΤ έλαβε μέτρα προκειμένου να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας.
Η ΕΚΤ τονίζει ότι οι τράπεζες πρέπει τώρα να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των σχεδίων τους για το Brexit με βάση τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ:
«Με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε την αποχώρηση των Βρετανών φίλων μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Αυτή η συμφωνία, όμως, θα θέσει τις βάσεις για μια εύτακτη αποχώρηση η οποία δεν θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.
»Θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η αναστάτωση που θα προκαλέσει το Brexit θα είναι η ελάχιστη δυνατή για τους πολίτες, τους εργοδότες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στη ζώνη του ευρώ και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
Η ΕΚΤ και η Bank of England ενεργοποίησαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων τον Μάρτιο του 2019 μέσω της οποίας η Bank of England προσφέρεται να δανείζει ευρώ στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου σε εβδομαδιαία βάση.
Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, το Ευρωσύστημα θα είναι έτοιμο να δανείσει λίρες Αγγλίας σε τράπεζες της ζώνης του ευρώ αν προκύψει ανάγκη.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν πιθανές πηγές έντασης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στο πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας, η ΕΚΤ διεκπεραίωσε περίπου 25 διαδικασίες αδειοδότησης για τράπεζες που θα μετεγκατασταθούν στη ζώνη του ευρώ και αξιολόγησε σχέδια για το Brexit 42 τραπεζών της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα διατηρήσουν τα υποκαταστήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.
Προσδοκία της ΕΚΤ είναι ότι οι τράπεζες θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής τα οποία συμφώνησαν με τις εποπτικές αρχές.
Η ΕΚΤ και οι αντισυμβαλλόμενοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.
Για τον σκοπό αυτό, συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεννόησης που θα επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν την εποπτεία των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων.
Η Bank of England θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών. Το μερίδιο της Bank of England στο εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται επί του παρόντος σε 14,3%, θα ανακατανεμηθεί τόσο στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ όσο και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.
Τι ισχύει για το εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει το εγγεγραμμένο κεφάλαιό της σταθερό στα 10,8 δισεκ. ευρώ μετά την αποχώρηση της Bank of England από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ).
Το μερίδιο της Bank of England στο εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται επί του παρόντος σε 14,3%, θα ανακατανεμηθεί τόσο στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ όσο και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.
Η Bank of England πρόκειται να αποχωρήσει από το ΕΣΚΤ λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Διακρατεί 14,3% του εγγεγραμμένου κεφαλαίου της ΕΚΤ, από το οποίο έχει καταβληθεί το 3,75% – που ισοδυναμεί με 58 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα επιστραφεί από την ΕΚΤ σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα, το εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ θα ανακατανεμηθεί στις υπόλοιπες ΕθνΚΤ με βάση την επικαιροποιημένη κλείδα κατανομής για την εγγραφή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Οι σταθμίσεις θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το μερίδιο συμμετοχής κάθε κράτους μέλους στον συνολικό πληθυσμό και στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ καταβάλλουν το 100% του μεριδίου τους στο εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ, ενώ οι ΕθνΚΤ των χωρών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ καταβάλλουν αντιστοίχως το 3,75%.
Το γεγονός ότι τα μερίδια των ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθούν και θα καταβληθούν στο ακέραιο θα οδηγήσει σε αύξηση του καταβεβλημένου κεφαλαίου της ΕΚΤ από 7.659 εκατ. ευρώ το 2020 σε 8.880 εκατ. ευρώ το 2022, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.
Το καταβεβλημένο κεφάλαιο της ΕΚΤ θα παραμείνει αμετάβλητο κατά το έτος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ καθώς οι υπόλοιπες ΕθνΚΤ θα καλύψουν το αποσυρθέν καταβεβλημένο κεφάλαιο της Bank of England το οποίο ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.
Οι ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν στο ακέραιο τα αυξημένα μερίδια συμμετοχής τους στο κεφάλαιο σε δύο ετήσιες δόσεις και η πρώτη δόση έχει προγραμματιστεί για το 2021. Αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται επένδυση η οποία αποτυπώνεται στους ισολογισμούς των ΕθνΚΤ.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)