Συμφωνία για τους νέους κανόνες κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιριών στην ΕΕ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να κλείσουν τα νομικά κενά που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες για να αποφεύγουν τη φορολόγησή τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών να τις αποτρέψουν από το να μεταφέρουν τα κέρδη τους εκεί όπου πληρώνουν το λιγότερο φόρο.
Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ το 2020, αναμένεται να βοηθήσουν την ΕΕ να ανακτήσει έσοδα από εταιρίες που μείωσαν το φορολογικό τους βάρος δηλώνοντας κέρδη σε χώρες με χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή.
Αυτές οι πρακτικές που χρησιμοποήσαν η Apple, η Amazon, η Google, η Starbucks και άλλες εταιρίες ? όλες νόμιμες βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ? κλιμάκωσαν τις πιέσεις της κοινής γνώμης για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για να κλείσουν αυτά τα κενά.
«Καταλήξαμε σε μια γενική προσέγγιση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «τολμηρό βήμα» για τον περιορισμό αυτών των φορολογικών διαφορών, γνωστές ως ?υβριδικές αναντιστοιχίες? (hybrid mismatches).
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα θα διασφαλίσει ότι οι υβριδικές αναντιστοιχίες κάθε τύπου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την φοροαποφυγή στην ΕΕ, ακόμα κι αν οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τρίτες χώρες», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση.
Η συμφωνία αναβάλλει την εφαρμογή των νέων κανόνων κατά ένα χρόνο έως τον Ιανουάριο του 2020 διότι κάποιες χώρες αναφέρθηκαν σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα εάν οι αλλαγές επέλθουν πολύ γρήγορα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από το 2022.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ανησυχίες των πολυεθνικών εταιριών, ο Σικλούνα δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν προτάσεις για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες δεν θα καταβάλλουν διπλούς φόρους στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.