Handelsblatt: Οι επενδυτές ποντάρουν και το 2020 στις ελληνικές μετοχές

Οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω άνοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας το νέο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt με τίτλο: «Οι αισιόδοξοι ποντάρουν και το 2020 στις ελληνικές μετοχές».

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Γκερντ Χέλερ, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αυξήθηκε φέτος κατά 52%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο με διαφορά από το ρωσικό χρηματιστήριο που σημείωσε άνοδο 38%.

Όποιος, ωστόσο, είχε επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές πριν από δέκα χρόνια έχει χάσει το 99,9% της αξίας των χρημάτων του, προσθέτει, τονίζοντας ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ευμετάβλητο και οι επενδυτές πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο και να έχουν γερά νεύρα.

Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας HSBC αναβάθμισαν το ν Νοέμβριο την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ και ο αναλυτής της αυστριακής τράπεζας Raiffeisen Bank, Γκρέγκορ Χόλεκ, είναι αισιόδοξος: «Γενικά η διάθεση είναι ξανά θετική μετά τα χρόνια της κρίσης», δήλωσε ο Χόλεκ.

«Η οικονομία», πρόσθεσε, «αναπτύσσεται με 2% το 2019, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, η αύξηση των δανείων προχωρά με συγκρατημένο ρυθμό, οι τιμές των ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί και η εκλογική νίκη των συντηρητικών έχει ενισχύσει το κλίμα στο Χρηματιστήριο».

Ο Χόλεκ σημείωσε ότι «ένα ερώτημα παραμένει όμως για το πάντα υψηλό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στα βιβλία των τραπεζών». Αυτό, είπε, θα καθορίσει την επίδοση της αγοράς για το 2020. «Αν μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να απελευθερωθεί και άλλο από το βάρος των κόκκινων δανείων, θα υπάρχουν και το 2020 κέρδη των μετοχών».

Η μείωση των κόκκινων δανείων είναι «ένας καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει και ο αναλυτής του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, Γιάκομπ Σουβάλσκι, ο οποίος θεωρεί ότι το 2020 θα συνεχισθεί η οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.