Δύσκολο το 2020 για την παγκόσμια ανάπτυξη

Τα πολιτικά σύννεφα στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το ευρύτερο οικονομικό κλίμα και την πορεία της ψηφιακής τεχνολογίας, δείχνουν ένα δύσκολο 2020 για την παγκόσμια οικονομία, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι απίθανη η επιστροφή στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει το επόμενο έτος στο 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2009. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επηρεαστεί από την αδυναμία που επιδεικνύουν τα τελευταία δύο χρόνια το παγκόσμιο εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο, φαίνεται να έχει έλθει, προς το παρόν, σε μια ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο που διεξάγει με την Κίνα, σύμφωνα με τη συμφωνία «πρώτης φάσης» που ανακοινώθηκε τον τρέχον μήνα, αλλά οι φορολογικοί δασμοί που έχει επιβάλει σε κινέζικα προϊόντα παραμένουν ακόμη σε ισχύ και θα χρειαστεί χρόνος για να εξανεμιστούν οι επιπτώσεις που επέφεραν.

Σε γενικές γραμμές, ο ΟΟΣΑ έρχεται σε αντίθεση με τις προληπτικές ενέργειες των κεντρικών τραπεζών ανά το παγκόσμιο και με τη στάση των Κυβερνήσεων σε σχέση με την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την πορεία της τεχνολογίας.

Οι βιομηχανίες και οι επενδυτές θα πρέπει να διορθώσουν τις στρατηγικές τους για το κλίμα, ακόμη και όταν ο Τραμπ επιμένει να αρνείται να εφαρμόσει τέτοιες στρατηγικές.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco αναγκάστηκε πρόσφατα να περιορίσει τον όγκο της αρχικής δημόσιας προσφοράς μετοχών (IPO) στην οποία προχώρησε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ήταν λίγο πιο αισιόδοξο στην τελευταία του έκδοση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», προβλέποντας ανάπτυξη 3,4% το 2020, προειδοποιώντας ωστόσο για μια «συγχρονισμένη επιβράδυνση και αβέβαιη ανάκαμψη».

Σε μια εποχή λαϊκισμού και διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα , οι πολιτικές εξελίξεις θα παραμείνουν το επόμενο έτος μια αναταραχή για την οικονομία. Ο Τραμπ, στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2020 βρίσκεται υπό πίεση από αμφισβητούμενες καταγγελίες, ενώ το διαζύγιο της Βρετανίας (Brexit) από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμοστεί στην πράξη πιθανότατα τον επόμενο μήνα, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ, η άνοδος των τεχνολογικών κολοσσών που διαθέτουν μεγάλο όγκο δεδομένων προκαλεί μια κατανομή πλούτου μεταξύ Κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων και έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον αγορά εργασίας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εκμεταλλεύεται τα δεδομένα αυτά.

Η αρένα των αγορών διαδικτύου εμφανίστηκε ως ένα άλλο μέτωπο για τους εμπορικούς πολέμους του Αμερικανικού Προέδρου, ο οποίος απείλησε την Γαλλία για επιβολή φορολογικών δασμών όπως αυτές που επέβαλε στις Amazon, Facebook και Google. Ωστόσο, η Ευρώπη απειλεί για συλλογική απάντηση στις απειλές Τραμπ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.