Politico: Τα χρήματα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην Ελλάδα – Ο ρόλος των εταιρειών τεχνολογίας

Στα θετικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει άρθρο του περιοδικού Politico με αφορμή την ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης εταιριών που βασίζονται στην τεχνολογία.

Το άρθρο ξεκινά με μια αναδρομή για τη στάση που είχαν οι Έλληνες απέναντι στον ψηφιακό τομέα η οποία άλλαξα άρδην «καθώς το δημόσιο σταμάτησε να προσλαμβάνει και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχισαν να απολύουν μαζικά κοσμο. Έτσι οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να αυτοσχεδιάσουν ή να ανακαλύψουν εκ νέου τους εαυτούς τους».

«Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται για ελληνικές start-ups και δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που απασχολούνται στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα» σύμφωνα με την Marathon Venture Capital.

«Γεννημένος στα χρόνια της κρίσης ο τεχνολογικός τομέας της Ελλάδας ψάχνει την “έκρηξη” και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υποσχεθεί να δώσει ώθηση στους επιχειρηματίες και να κάνει ευκολότερες τις δουλειές» προστίθεται στο άρθρο.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρα φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση. Βλέπεις την προδιάθεση της οικονομίας και πιστεύω ότι τα πρώτα σημάδια που έχουμε δει δείχνουν φιλικά προς τις επιχειρήσεις και μια επιτάχυνση στο πως να γίνει ευκολότερο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση» δηλώνει ο 39χρονος Άλεξ Χατζηελευθερίου, ο ιδρυτής της Blueground η οποία ειδικεύεται στην παροχή επιπλωμένων διαμερισμάτων για όσους θέλουν να μείνουν για κάποιο διάστημα σε μια χώρα χωρίς να είναι τουρίστες αλλά ούτε και θέλουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοί της. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει 300 υπαλλήλους και διαχειρίζεται 2.000 διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο με κεφάλαια 28 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2019.

politic-mesa

Στο άρθρο υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιούλιο ότι «θα μειώσουμε τη φορολογία και θα εξαφανίσουμε τη γραφειοκρατία».
«Η νέα κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τεχνοκράτες σε θέσεις-κλειδιά για να ηγηθούν της οικονομίας. Ο πρωτος της προϋπολογισμός περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη που βασίζονται στις περικοπές φόρων προκειμένου να ενθαρρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις ξένες επενδύσεις. Σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα» η ΝΔ πρότεινε την περικοπή της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%. Στόχος είναι επίσης η μείωση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση και η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9%» σημειώνει στη συνέχεια το άρθρο.

«Η αλλαγή της κυβέρνησης θα είναι καλή για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Θέλουμε να πάμε μακρύτερα, ταχύτερα και βαθύτερα από ό,τι κάθε προηγούμενη κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία» υπενθυμίζει ότι είχε δηλώσει ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ξεχωριστή είναι η αναφορά στο άρθρο για την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στη μεγαλύτερη ψηφιοποίηση του Ελληνικού κράτους επισημαίνοντας ότι στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης είναι ότι κάθε επίπεδο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα έχει ψηφιοποιηθεί μέχρι το 2023.

«Οι αναλυτές έχουν αποκαλέσει την ατζέντα της ΝΔ ως ξεκάθαρα φιλική προς τις επιχειρήσεις. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης την είχε περιγράψει ως μια “δραστική στροφή στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση του εισοδήματος» συνεχίζει το άρθρο.

Ωστοσο ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι το αν τελικά η ΝΔ μπορεί να πετύχει είναι μια άλλη ερώτηση καθώς επισημαίνει ότι «η δύναμη του δημόσιου τομέα παραμένει μεγάλη και φυσικά οι Έλληνες αγαπούν να απεργούν».

«Τα χρήματα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα καθώς μεγάλοι επενδυτές έχουν ανοίξει τα πορτοφόλια τους για τις ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις. Η γερμανική Daimler πρόσφατα απέκτησε την ελληνική εταιρεία Beat που έχει έδρα στην Αθήνα και εχει καταλάβει την αγορά της Λατινικής Αμερικής» σημειώνεται στο άρθρο.

«Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική μετακίνηση. Πριν την κρίση η επιχειρηματικότητα ήταν συνώνημη των κρατικών συμβολαίων και της ολιγαρχίας. Τώρα οι νέοι άνθρωποι θέλουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια και να γίνουν επιχειρηματίες. Έχουν κάνει ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς. Για την κυβέρνηση το κλειδί είναι να συνεχίσει αυτό το μομέντουμ» καταλήγει το άρθρο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.