Η Κίνα «πληγώνει» την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Συνεχίζεται η πτωτική τάση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ασιατική χώρα.

Οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα αναμένεται να μειωθούν εντός του 2020, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προκαλώντας έντονους «πονοκεφάλους» στην παγκόσμια αυτοκινητιστική βιομηχανία, την ίδια ώρα που οι ειδικοί ανέμεναν το τέλος της ύφεσης που επισκίαζε την μεγαλύτερη αγορά στο κόσμο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναλυτές του κινεζικού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, προβλέπουν ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν το 2020 κατά 2%, σε 25.4 εκατομμύρια μονάδες. Η πτώση θα είναι σαφώς πολύ πιο μικρή όμως σε σχέση με τη πτώση που προηγήθηκε φέτος, και η οποία άγγιξε το 8%. «Δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμα σημάδια ανάκαμψης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Luo Lei, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της CAAM.

Η κρίση που λαμβάνει χώρα στην Κίνα, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων, δεδομένου και της εμπορική διαμάχης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Η αυτοκινητιστική βιομηχανία έχει δεχτεί πλήγματα σε παγκόσμιο επίπεδο και από το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς οι διαμάχες και οι δασμοί στον εμπορικό τομέα.

Μετά από συνεχή χρόνια ανάπτυξης, οι παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν πέρυσι, ενώ η μείωση υπολογίζεται να συνεχιστεί και φέτος, σύμφωνα με ερευνητές της εταιρείας LMC. Σε ότι αφορά την Αγορά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κάτι λιγότερο από 1%, δηλαδή σε 92.1 εκατομμύρια οχήματα για το επόμενο έτος.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πτωτική τάση στην Κινεζική αγορά, κινείται με αργούς ρυθμούς, ωστόσο απέχει πολύ από την ανάκαμψη καθώς οι αγοραστές βρίσκονται μακριά από τους εκθεσιακούς χώρους. Εταιρείες όπως η Volkswagen AG, η Honda Motor Co., η Daimler AG, και η BMW AG, εξέφρασαν προθέσεις για να συνεχίσουν να επενδύουν στην ασιατική χώρα, παρά τις όποιες αντιξοότητες, με την ελπίδα ότι η ζήτηση θα αυξηθεί σταδιακά.

Εν κατακλείδι, οι παγκόσμιες κατασκευαστικές εταιρείες αυτοκινήτων όχι απλά στηρίζουν την κινεζική αγορά εδώ και δεκαετίες, αλλά δείχνουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή.

economytoday

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.