Στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχτούν τουριστικές επενδύσεις

Στον «αέρα» οι τουριστικές επενδύσεις με την απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου για μισθώσεις Airbnb

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχτούν τουριστικές επενδύσεις μετά την απόφαση – «βόμβα» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου για μισθώσεις Airbnb! Λόγω της δικαστικής απόφασης που βάζει φρένο, εκφράζονται φόβοι ότι το επόμενο διάστημα θα ξεσπάσει «τσουνάμι» αγωγών. Ήδη «σπάνε» τα τηλέφωνα από διαχειριστές πολυκατοικιών που ζητούν σχετικές πληροφορίες. Το νέο σκηνικό απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική κτηματαγορά και την οικονομία.

“Τσουνάμι” αγωγών εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα απειλώντας το 1,4 δισ. δολάρια όφελος του airbnb για την ελληνική οικονομία το 2019.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, ενώ εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου το επιβεβαιώνουν, λέγοντας ότι τελευταία πυκνώνουν τα τηλεφωνήματα από διαχειριστές πολυκατοικιών που θέλουν να μάθουν πώς θα ανακόψουν την επαγγελματική δραστηριότητα σε συνιδιοκτήτη τους.
Κι όλα αυτά όταν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στήριξαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες, που λόγω της βαριάς φορολογίας κινδύνεψαν ακόμα και με απώλεια της περιουσίας τους.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 128.000 ιδιοκτήτες νοικιάζουν το σπίτι τους με airbnb, όταν το 2010, που πρωτοεμφανίστηκε ο θεσμός, τα διαθέσιμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις σπίτια, ανέρχονταν σε μόλις 54 κι αυτά στην Αττική.

Από τότε δημιουργήθηκε μια ολόκληρη οικονομία γύρω από το airbnb. Οικοδομικές εργασίες για την ανακατασκευή κι ανακαίνιση σπιτιών, αλλά και αγορές διαμερισμάτων με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, ήταν οι λόγοι που κράτησαν ζωντανό το Real estate, όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς.

Τα τελευταία χρόνια επικράτησε επενδυτική φρενίτιδα, καθώς από ιδιώτες μέχρι funds του εξωτερικού επένδυσαν για τη δημιουργία καταλυμάτων που προορίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Όμως τώρα, που ο επίσημος φορέας του Airbnb κάνει λόγο για όφελος 1,4 δισ. δολάρια στην ελληνική οικονομία, οι ειδικοί του Real estate αναφέρουν ότι η θετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου ανοίγει το δρόμο για πολλές ακόμα αγωγές, τάση που επιβεβαιώνουν και οι δικηγόροι.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.