Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν επιστήμονες

Μπορεί η ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, άνω του 16% και από τα πανεπιστήμια να αποφοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες πτυχιούχοι, ωστόσο, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν επιστήμονες για να προσλάβουν.

Αιτία είναι το brain drain, που οδήγησε περισσότερους από 500.000 νέους με υψηλά προσόντα σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και βιομηχανιών, σε ορισμένους κλάδους οι ελλείψεις σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, το 59,6% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας δηλώνει ότι έχει κενές θέσεις σε επιστημονικό προσωπικό και το 34% σε τεχνικούς.

Επίσης, το 13% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις και σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Από την πλευρά του ο ΣΕΒ προτείνει 20 μέτρα για να αναστραφεί το brain drain, μεταξύ των οποίων και η μείωση της φορολογίας στην εργασία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.