Απόφαση σταθμός για τα ελληνικά δεδομένα. Δικαστήριο απαγόρευσε σε πολίτη να νοικιάσει το σπίτι του μέσω Airbnb

Μια δικαστική απόφαση που αναμένεται ότι θα επηρεάσει πολλές παρόμοιες υποθέσεις στην Ελλάδα, έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση διαμερίσματος μέσω της πλατφόρμας Airbnb σε πολυκατοικία της πόλης.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας καταθέτοντας αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, καλούν την ιδιοκτήτρια να μην προβεί στο μέλλον σε παρόμοια χρήση του διαμερίσματος ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση ως κατοικία. Μάλιστα, για κάθε παράβαση της απόφασης του δικαστηρίου θα της επιβάλλεται ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση. Επίσης, επιβάλλει εις βάρος της τη δικαστική δαπάνη των αιτούντων, η οποία ορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος είχε μισθώσει το διαμέρισμά της παραβαίνοντας τους κανονισμούς που είχε ορίσει η πολυκατοικία. Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε τόσο στους κανονισμούς που απαγόρευαν τη χρήση των ιδιοκτησιών ως τουριστικών καταλυμάτων όσο και στα παράπονα των υπόλοιπων ιδιοκτητών, οι οποίοι είχαν ενοχληθεί με πολλούς τρόπους από τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Πηγές που επικαλείται η «Δημοκρατία», αναφέρουν ότι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είχαν αντιληφθεί την αλλαγή στη χρήση του διαμερίσματος στις αρχές Αυγούστου. Τα ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο και ύστερα από δύο ημέρες είχε βγει προσωρινή διαταγή.

Μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους επειδή η πισίνα της πολυκατοικίας ήταν μονίμως κατειλημμένη από τους ενοίκους του διαμερίσματος, αποκλείοντας τους ίδιους από τη χρήση της. Επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν η φασαρία που έκαναν οι ένοικοι του διαμερίσματος τόσο τις ώρες που βρίσκονταν σε αυτό όσο και όταν βρίσκονταν εκτός, στους κοινόχρηστους χώρους. Μεταξύ άλλων οι καταγγέλλοντες υποστήριξαν ότι ενώ στο σπίτι μπορούσαν να φιλοξενηθούν έως 10 άτομα, συχνά έμεναν πολύ περισσότερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.