Πώς θα δίνεται το επίδομα 2000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού

Αφορολόγητο και ακατάσχετο θα είναι το επίδομα των 2000 ευρώ που θα δίνεται για τη γέννηση κάθε παιδιού από την Πρωτοχρονιά του 2020.

Το νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η σχετική διάταξη κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την πενταετία 2020- 2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο 400.000 οικογένειες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που δημοσιεύει λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Τα 1500 ευρώ θα δίνονται αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και στη συνέχεια άλλα 500 ευρώ.

Προϋποθέσεις

Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει ο ένας από τους δυο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7, «για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020 και 2021, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν».

Για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα, τόσο το πραγματικό όσο και το τεκμαρτό. Ο κόφτης είναι πολύ ψηλά, που σημαίνει ότι το 90% και πλέον των οικογενειών θα πάρει το επίδομα.

Το εισοδηματικό όριο έχει όριο τις 40.000 ευρώ για τον ένα γονέα, ο οποίος έχει συντελεστή 1. Από εκεί και πέρα υπάρχει προσαύξηση εισοδήματος κατά 1/2 (ή 0,5) για τον δεύτερο γονέα και κατά 1/4 (ή 0,25) για κάθε άγαμο, ή ανήλικο παιδί που δεν έχει κλείσει την ηλικία των 18 ετών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.