Άνοδος των επενδύσεων από ξένους σε ακίνητα στην Ελλάδα

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από αλλοδαπούς έφτασαν στα 737 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 306 εκατ. το 2007, πριν από την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, που επικαλείται στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Handelsblatt σημειώνει πως «στην πρώτη θέση (των αγοραστών) είναι οι Αμερικανοί, ακολουθούν Γερμανοί, Βρετανοί και Ολλανδοί. Στην πέμπτη θέση είναι οι αγοραστές από την Κίνα. Πρόκειται για μία επιτυχία του προγράμματος ‘Χρυσή Βίζα’, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσελκύει επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ».

Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστική καταγραφή του ελληνικού portalSpitogatos.gr, σύμφωνα με την οποία οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για «νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Τήνος και η Ρόδος. Όλο και περισσότερο εστιάζουν όμως σε ακίνητα στην Αθήνα, στο παραλιακό προάστιο της Γλυφάδας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δείχνει ότι, εκτός από τα εξοχικά για ιδιοκατοίκηση, αυξάνεται η ζήτηση για ένα ακίνητο ως επένδυση. Εδώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποκομίσουν υψηλό κέρδος με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Airbnb. Σε κεντρικές αθηναϊκές συνοικίες όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι και το Μετς, Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη προβεί σε μαζικές αγορές πολυκατοικιών και ενοικιάζουν σε τουρίστες τα διαμερίσματα. Αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό για τους Έλληνες ενοικιαστές, οι οποίοι εκδιώκονται από παραδοσιακές περιοχές κατοικίας».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «προκειμένου να τονώσει την αγορά ακινήτων, η νέα κυβέρνηση έχει αναστείλει για τρία χρόνια τον ΦΠΑ 24% στην πώληση νέων ακινήτων. Η ρύθμιση ισχύει και για νεόδμητα ακίνητα που κατασκευάστηκαν στην περίοδο της κρίσης αλλά δεν βρήκαν ακόμη αγοραστή».

Πάντως η Handelsblatt προειδοποιεί ότι «επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη πλήρες κτηματολόγιο, ο αγοραστής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευθεί δικηγόρο ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς» και να αποφευχθούν «εκπλήξεις».

Ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων

Γενικότερα μιλώντας, ανακατατάξεις σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς ακινήτων αναμένεται να φέρει η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, αλλά και η μείωση συνολικά της φορολογίας, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη της αγοράς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους πέρα από την κινητικότητα που θα υπάρξει στα περίπου 100.000 ακίνητα τα οποία εδώ και χρόνια παραμένουν απούλητα στην κατοχή των κατασκευαστών , θα επανεκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα να θα υπάρξουν ανακατατάξεις και στις τιμές των προς ενοικίαση ακινήτων.

Όπως εξηγούν η ανάκαμψη της οικονομίας και το αυξημένο ενδιαφέρον αγοραστών από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη μείωση την αναστολή του ΦΠΑ θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων, ρίχνοντας στην αγορά ένα σημαντικό αριθμό ακινήτων που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα. Ταυτόχρονα, η απόφαση για την έκπτωση στο φόρο από τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων, θα φέρει βελτιώσεις σε μια σειρά από ακίνητα αναβαθμίζοντας έτσι τις προσφερόμενα σπίτια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.