Έτσι «κλέβουν» τις επικουρικές από 300.000 συνταξιούχους – Τι αποκάλυψε το ΕΝΔΙΣΥ (βίντεο)

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε σήμερα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σύμφωνα με την οποία σε περίπου 300.000 συνταξιούχους που έπαιρναν επικουρική σύνταξη πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, επιβλήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο και κόντρα στο νόμο περικοπές, οι οποίες μέχρι σήμερα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Του Χάρη Δημητρίου

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το ΕΝΔΙΣΥ, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν 300.000 επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες έγινε λάθος ο επανυπολογισμός τους, ελέω νόμου Κατρούγκαλου. Το λάθος έχει ως αφετηρία του τον Ιούνιο του 2016, συνεπώς οφείλονται αναδρομικά ποσά 40 μηνών! Γίνεται λόγος για απώλειες, που κυμαίνονται σε μηνιαία βάση από 80 έως 299 ευρώ.

Το Δίκτυο παρουσίασε παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία, οι συνταξιούχοι χάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της επικουρικής σύνταξής τους. Οι υπεύθυνοι του ΕΝΔΙΣΥ μίλησαν για μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και υπογράμμισαν ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά με το πρόβλημα, τόσο η προηγούμενη, όσο και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για την «κλοπή» στις επικουρικές συντάξεις περίπου 300.000 συνταξιούχων

Ο κίνδυνος να ανοίξει νέος κύκλος προσφυγών από χιλιάδες συνταξιούχους είναι υπαρκτός κι έτσι καλείται το αρμόδιο υπουργείο να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Τα λάθη έχουν εντοπιστεί σε 12 πρώην Ταμεία επικουρικής ασφάλισης, που εντάχθηκαν πια στο ΕΤΕΑΕΠ. Ειδικότερα, τα ταμεία αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), τοΤΕΑΥΝΤΠ (Ναυτικοί και Τουριστικοί Πράκτορες), το ΤΕΑΠΟΖΟ (οινοποιία – ζυθοποιία), το ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι), το ΤΑΠΤΠ (πρώην Τράπεζα Πίστεως), το ΤΕΑΠΕΤΕ (πρ. Εμπορική Τράπεζα), το ΤΕΑΤΤΑΘ (Τεχνικοί Τύπου Αθήνας – Θεσσαλονίκης), το ΤΕΑΠΥΚ (Πρατηριούχοι Υγρών Καυσίμων), το ΤΕΑΔ (Δικηγόροι), το ΤΑΣ (συμβολαιογράφοι), το ΚΕΑΝ (ναυτικοί) και το ΤΑΙΣΥΤ (Περιοδικός Τύπος).

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ το λάθος προέκυψε από την χρήση ενός τύπου για τον υπολογισμό της σύνταξης, στον οποίο δεν συμπεριλήφθηκε το σωστό ποσοστό αναπλήρωσης, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου. Κάνοντας χρήση άλλων ποσοστών αναπλήρωσης, ανά Ταμείο, προέκυψε και διαφορετικό αποτέλεσμα ανά σύνταξη, με βάση τα έτη ασφάλισης, του κάθε δικαιούχου. Έτσι, δημιουργήθηκε μια λάθος διαδικασία, που αφορά σχεδόν το ¼ των επικουρικών συντάξεων…

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, «σήμερα αποκαλύπτουμε μια ‘λαθροχειρία’. Μια καθαρή κλοπή, που έγινε από 1/6/2016 και συνεχίζει να γίνεται μέχρι σήμερα στις επικουρικές συντάξεις και η οποία αφορά περίπου 300.000 συνταξιούχους».

«Δεν μιλάμε για τις γνωστές μνημονιακές περικοπές, δεν μιλάμε για τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω», σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «αναφερόμαστε στον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή, όπως την ονόμασαν, στις επικουρικές συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου».

«Τότε οι συνταξιούχοι είδαν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που αναπροσαρμόστηκαν με βάση τον περιβόητο ‘τύπο’ αναπροσαρμογής των επικουρικών. Από που ξεφύτρωσε;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζόπουλος και αποκάλυψε πως «από την εμπεριστατωμένη επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προκύπτει ότι ο ‘τύπος’ που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο ν.4387/2016 σε ό,τι αφορά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων».

«Περίπου 300.000 επικουρικές συντάξεις, με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, επανυπολογίστηκαν σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε ο ν.4387/2016. Έχοντας μελετήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ το μήνα μέχρι και σήμερα. Αν γίνει ο υπολογισμός των διαφορών αυτών επί 40 μήνες, επί περίπου 300.000 συνταξιούχους, προκύπτει ένα ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Είναι καθαρή κλοπή, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ.

«Ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων. Το Σεπτέμβριο του 2016», υπενθύμισε ο κ. Χατζόπουλος, «το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους βουλευτές για τη μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή, είναι κάτι που το γνωρίζουν οι πάντες. Πρόσφατα ενημερώσαμε με υπόμνημα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μη εφαρμογή του νόμου, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία. Από αύριο θα ενημερωθούν και πάλι ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και όλοι οι βουλευτές».

«Το πρώτο είναι να σταματήσει η κλοπή που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και το δεύτερο είναι να επιστραφούν σε εμάς, τους συνταξιούχους, τα λεφτά που μας έκλεψαν», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ.

«Καλούμε τους συνταξιούχους που έπαιρναν επικουρικές συντάξεις από τα συγκεκριμένα Ταμεία πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου να έρθουν στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Έχοντας μαζί τους τις δύο αποφάσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και τα ενημερωτικά σημειώματα του Μαΐου του 2016 και του Σεπτεμβρίου του 2016. Θα τους υπολογίσουμε αμέσως και αναλυτικά πόσα χρήματα τους πήραν παράνομα από την 1η Ιουνίου 2016 έως και σήμερα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.