Τα έσοδα του ΕΦΚΑ καταρρίπουν το κινδυνολογικό αφήγημα Βρούτση

Ευχάριστη έκπληξη για τον προϋπολογισμό τα καλύτερα του αναμενόμενου έσοδα από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) παρά την κινδυνολογία της αντιπολίτευσης. Το πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2017 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ πρόκειται λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων από τον ΕΦΚΑ, που οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα το συγκεκριμένο μέγεθος. 
Νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τον ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί από 378 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 580 εκατ. ευρώ, όταν η εκτίμηση της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών ήταν για 940 εκατ. ευρώ έλλειμμα.
Υπήρξε παραδόξως μια εντυπωσιακή υπεραπόδοση στις εισπράξεις η οποία αντιστάθμισε την υστέρηση άλλων φόρων που δεν πήγαν καλά, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Επίσης, με αυτή την «άσπρη τρύπα» φορείς της γενικής κυβέρνησης, κυρίως νομικά πρόσωπα, κατάφεραν να βελτιώσουν την τελική τους θέση.
Το κυριότερο όμως είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2017 θα είναι διπλάσιο της μνημονιακής απαίτησης για 1,75% ή 3,1 δισ. κάνοντας για μία ακόμη φορά την έκπληξη.
Ας σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπήρξε πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,21% του ΑΕΠ το 2017 (3,9 δισ. ευρώ) η οποία μετά τα νέα δεδομένα θα αναθεωρηθεί με το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.