Ζητείται παράταση στον νησιωτικό ΦΠΑ

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Σε διελκυστίνδα με τους δανειστές εξελίσσεται η πρόταση της κυβέρνησης να «παγώσουν» για ακόμη ένα χρόνο, έως τις 31/12/2018, η αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου που παραμένουν σε ειδικό καθεστώς και η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Πρόκειται για δύο μέτρα γνωστά από το παρελθόν για τη θύελλα αντιδράσεων που είχαν σηκώσει, ιδιαίτερα αυτό του ΦΠΑ στο οποίο αντιδρούσαν οι τοπικές κοινωνίες του βορειοανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα τώρα το οικονομικό επιτελείο να δίνει μάχη με τους πιστωτές να μην ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που είχε με τους δανειστές, οι οποίοι όμως δεν έτειναν ευήκοα ώτα στα ελληνικά επιχειρήματα για την εξαίρεση των δύο αυτών μέτρων από τη δωδεκάδα που θα μπει σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018 (περικοπές επιδομάτων, αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος κ.α.).
Τηλεδιάσκεψη
Το θέμα θα ξανασυζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια με αυτά των δανειστών και εκτιμάται ότι ίσως η Αθήνα καταφέρει να κερδίσει το ένα από τα δύο μέτρα, με πιθανότερο την αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, για την εφαρμογή του οποίου, λόγω των συνεχών παρατάσεων που παίρνει το μέτρο, δεν έχει γίνει καμία προεργασία.
Από την άλλη, στην Ελλάδα του Μνημονίου δεν υπάρχουν μεταβιβάσεις ακινήτων ή αυτές πουν γίνονται είναι εξαιρετικά λίγες και από αυτές που… βγάζουν μάτι. Μόνο φιλέτα.
Ετσι, βασικό επιχείρημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι ότι μετά την κατάρρευση των εμπορικών τιμών των ακινήτων, ο συγκεκριμένος φόρος θα αποφέρει ελάχιστα έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει νέα προβλήματα στην ελληνική κτηματαγορά που ακόμη δεν έχει βρει πυξίδα.
Επίσης, το 2018 θεωρείται χρονιά ανατροπών στη φορολογία των ακινήτων, που θα προκύψουν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας βαραίνει τον πωλητή και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς».
Για το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 32 νησιά η κυβέρνηση επιδιώκει την παράτασή του για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.
Αυτό με το αιτιολογικό ότι ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται νησιά που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές (θεομηνίες στη Σαμοθράκη, η Λέσβος και η Κως επλήγησαν από σεισμό το καλοκαίρι του 2017) ενώ υπάρχουν και νησιά που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις μεταναστευτικές ροές.
Με βάση τα ισχύοντα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%, όπως ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα επιφέροντας με αυτό τον τρόπο σοβαρές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες. Ηδη αντιδρούν έντονα φορείς, επιχειρηματίες του τουρισμού και κάτοικοι των νησιών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.