Αντιδράσεις «πυροδοτεί» η επικείμενη κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Έντονες αντιδράσεις «πυροδοτεί» η επικείμενη κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος από 1η Ιανουαρίου 2018 για 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
Βάσει του σχεδιασμού, από τη νέα χρονιά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24% και μεταξύ των 32 νησιών συμπεριλαμβάνονται η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Λέρος, η Λήμνος, η Κως κ.α.
Πρόκειται για το δεύτερο «κύμα» νησιών όπου θα καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς, καθώς στην πρώτη «δέσμη» είχαν συμπεριληφθεί πριν από λίγο καιρό η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Σκιάθος, η Ρόδος, η Νάξος κ.α.
Τα πιο… απομακρυσμένα νησιά, με βάση διάταξη που ψηφίστηκε στο τέλος του 2016, «εξαιρέθηκαν» για έναν χρόνο από το «μνημονιακό» μέτρο και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/12/2017, αλλά όπως όλα δείχνουν και αν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, η «περίοδος χάριτος» θα λήξει από 1η Ιανουαρίου 2018.
Η κυβέρνηση πάντως, αναμένεται να θέσει το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να διερευνήσει και τις διαθέσεις τους και αν υπάρχει περιθώριο μη εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Οι δήμαρχοι των νησιών που θα πληγούν από το μέτρο, η Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και τα εργατικά κέντρα διαμαρτύρονται έντονα για τις επικείμενες αλλαγές.
Καταρχάς μιλούν για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, καθώς η «βαριά βιομηχανία» θα χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού, πολλά νησιά των οποίων εξαιρούνται εντελώς από την επιβολή ΦΠΑ.
Έντονη είναι η ανησυχία και στις επιχειρήσεις- όχι μόνο τις τουριστικές, αλλά και εισαγωγικές και εξαγωγικές κ.α.- επειδή θα πρόκειται για ένα ασυνήθιστα βαρύ «φορτίο» που θα επιφέρει κραδασμούς στη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να οδηγηθούν στην οικονομική καχεξία αλλά και άλλες είτε να υποχρεωθούν σε λουκέτο ή και να φύγουν από τα εν λόγω νησιά μεταφέροντας την έδρα τους ή τη δραστηριότητά τους στην ηπειρωτική χώρα ή ακόμη και στο εξωτερικό. Πράγμα που σημαίνει όχι απλώς διατάραξη του οικονομικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος των νησιών, αλλά και πλήγμα για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Οι περισσότεροι τοπικοί φορείς επισημαίνουν πως το όποιο δημοσιονομικό όφελος από το συγκεκριμένο μέτρο είναι ελάχιστο, σχεδόν μηδαμινό και θεωρούν ρίσκο να αποδυναμώνεται η οικονομία των περιοχών που βρίσκονται στα ελληνικά σύνορα, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες συνέπειες.
Επισημαίνουν δε, πως το μέτρο αυτό «καταδικάζει τη νησιωτικότητα», πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντισταθμιστικό που θα συμβάλλει έστω στην άμβλυνση των όποιων παρενεργειών από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.
Τονίζουν ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την ελληνική Πολιτεία με σκοπό να αντισταθμίσει ως έναν βαθμό τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.