Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κι αντικατάσταση απο νέο φόρο στο σύνολο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ εσόδων από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να υλοποιηθεί με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από άλλο φόρο, στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που θα στοχεύει πολύ περισσότερο την μεγάλη περιουσία, λιγότερο τη μεσαία και καθόλου την πρώτη κατοικία ή ένα μικρό ακίνητο, εκτίμησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. «Είμαι αναφανδόν υπέρ αυτού που ζητούσε ο Συνασπισμός από τη δεκαετία του ’90, για φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που να μεταφέρει τα βάρη από τις μικρές στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες» ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης.
Παραδέχθηκε εξάλλου ότι παρά τις προσπάθειες και επί δικής του παρουσίας στο ΥΠΟΙΚ, ο ΕΝΦΙΑ «είναι άδικος, δεν κατανέμει δίκαια» τα φορολογικά βάρη.
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «υπερφορολόγησης» ο κ. Αλεξιάδης παρέθεσε ως μέτρο σύγκρισης τα περίπου 600 εκατ. ευρώ εσόδων ετησίως από την ακίνητη περιουσία μέχρι το 2010, τα οποία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο της φορολογίας, σημείωσε ότι ο μεγάλος στόχος παραμένει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου (χάνονται έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως), καθώς σε επίπεδο ΑΕΠ τα έσοδα φόρων στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και η δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν δανειστές που δεν επιθυμούν να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά να επιβάλουν τους δικούς τους όρους. Αυτοί που ζητούν εκλογές στην ουσία στηρίζουν τις λογικές Σόιμπλε, όπως υπογράμμισε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.