Η πτώση της βασιλείας του δολαρίου

Ολο και λιγότερο εξαρτώνται οι αναδυόμενες οικονομίες από το αμερικανικό νόμισμα. Γιατί η αξία του υποχώρησε τους τελευταίους μήνες και ποιοι λόγοι δείχνουν αλλαγή πορείας

Η χρονιά που έδειχνε ότι θα είναι «δυνατή» για το δολάριο λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των υποσχέσεων Τραμπ για επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών δεν εξελίσσεται ανάλογα.

Το δολάριο υποχώρησε σημαντικά και αυτό έχει σημασία, ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές που έχουν μεγάλη εξάρτηση στο πράσινο νόμισμα. Η υποτίμησή του τις βοηθά να πληρώσουν λιγότερα για να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε δολάριο. 

Ωστόσο παρατηρείται και κάτι ακόμα, όπως εξηγεί το video των Financial Times. Οι χώρες αυτές εξαρτώνται όλο και λιγότερο από το δολάριο και έτσι είναι λιγότερο ευάλωτες σε μια ανατίμηση του. Οι οικονομίες είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ δανείζονται περισσότερο σε τοπικό νόμισμα για να καλύψουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τους.

Tο νόμισμα δεν αναμένεται να παραμείνει για πολύ αδύναμο. Το tapering θα μειώσει τον αριθμό των δολαρίων που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο, οι αμερικανικές μετοχές ανεβαίνουν, ενώ η οικονομία της χώρας τείνει να κινηθεί καλύτερα το β’ εξάμηνο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.