Είναι η Ενέργεια, το νέο γιγαντιαίο στοίχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Μετά τον τουρισμό που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια,  το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έρχεται η σειρά της ενέργειας να γίνει ο επόμενος κρίσιμος τομέας που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση. Δέστε τα γεγονότα και τις προβλέψεις που συνηγορούν στο αισιόδοξο αυτό σενάριο.

α) Ρεκόρ κερδών σημείωσαν τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Σε Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA είχαν άνοδο 25% με 473 εκατομμύρια και σε Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη άνοδο 34% με 225 εκατομμύρια.

β) Στην φρενήρη κούρσα ανόδου των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 13,2%, οι εξαγωγές των πετρελαιοειδών συμμετείχαν με εντυπωσιακή άνοδο 21,9%.

γ) Η Energean Oil & Gas, η ελληνική εταιρία που ανέλαβε το 2007 την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου όταν η παραγωγή του ήταν μόνο λίγες εκατοντάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, έφτασε στα 4.0000 βαρέλια και στοχεύει για το 2018, τα 4.800 βαρέλια ημερησίως στον Πρίνο. Επιπλέον είναι έτοιμη να αρχίσει να εκμεταλλεύεται το ελπιδοφόρο κοίτασμα Έψιλον. Από αυτή την κάθετη αύξηση της παραγωγής έχει όφελος και το ελληνικό κράτος καθώς όταν αυξάνεται η παραγωγή πάνω από 2.500 βαρέλια την ημέρα τότε έχει δικαιώματα (royalties) της τάξης του 3%.

δ) Η Energean Oil όμως δεν αρκείται στα κοιτάσματα της Καβάλας και του Κατάκολου. Έχει αποκτήσει έναντι 148 εκατομμυρίων και τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin στο Ισραήλ με συνολική περιεκτικότητα 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου!

ε) Υπογράφηκαν το Σεπτέμβριο, οι συμβάσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ για τα θαλάσσια οικόπεδα πέριξ της Κρήτης. Ο καθηγητής γεωλογίας  στο Πολυτεχνείο Κρήτης (και πρώην σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα ενεργειακών ορυκτών πόρων), Αντώνης Φώσκολος, υπολογίζει πως η αξία των υδρογονάνθρακων της Κρήτης ανέρχεται τουλάχιστον στα 10 τρισεκατομμύρια και πως τα κοιτάσματα της είναι πλουσιότερα από της Σαουδικής Αραβίας!

στ) Υπογράφτηκαν επίσης φέτος οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Πατραικό Κόλπο, στην Κέρκυρα, σε Άρτα και Πρέβεζα, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα. Σημειωτέον ότι στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο την εκμετάλλευση έχουν τα ΕΛΠΕ κατά 100% και σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα η Energean Oil κατά 40%. Να τονίσω ότι οι υδρογονάνθρακες της Ηπείρου μπορεί να αποτελέσουν άλλη μιά ευχάριστη έκπληξη σύμφωνα και με μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών που εκτιμά ότι η Ήπειρος είναι, από τις χερσαίες ζώνες της Ελλάδας, αυτή με τις περισσότερες πιθανότητες για πλούσια κοιτάσματα.

ζ) Η Ελλάδα γίνεται πλέον ενεργειακός κόμβος καθώς ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα. Η διαδρομή του αγωγού ξεκινάει από τους Κήπους του ΈΒρου και συνεχίζει για 550 χιλιόμετρα πριν καταλήξει στην Κρυσταλλοπηγή της Καστοριάς, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Παράλληλα έχει συμφωνηθεί και ο αγωγός East Med που θα μεταφέρει σε Ιταλία και Ευρώπη, ισραηλινό, κυπριακό και ελληνικό φυσικό άεριο. Τα ευχάριστα όμως νέα δεν σταματούν εδώ. Ετοιμάζεται και ο σταθμός μετατροπής LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη, ένα έργο που δίνουν μεγάλη σημασία οι Αμερικάνοι προκειμένου να τροφοδοτεί με LNG την Ευρώπη. Η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding EAD και η GASTRADE έχουν συμφωνήσει σε συνεργασία για την εμπορική λειτουργία του έργου.

https://new-economy.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.