Προς αναστολή λειτουργίας βαδίζει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

«Φαίνεται πως είναι αναπόφευκτο το πρώτο βήμα της αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία, με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου και του προέδρου του», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, έπειτα από συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του ίδιου και του προέδρου του ΕΕΣ, Νικόλαου Οικονομόπουλου.

«Η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργείου Υγείας, προσπαθεί και θα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά πάντα στα πλαίσια των συμφωνημένων», πρόσθεσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη, καθώς δεν έχουν τηρηθεί από τη μεταβατική διοίκηση, που εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούνιο, τα συμφωνηθέντα με τη Γενεύη ως προς την αλλαγή του καταστατικού και τη διοργάνωση των νέων εκλογών με διευρυμένη δημοκρατική βάση. Θυμίζουμε ότι είχε χρειαστεί η καταλυτική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για να εξασφαλιστεί η παραπάνω συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία και να δοθεί η παράταση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αναστολή λειτουργίας (suspension) δεν συνεπάγεται απευθείας αποβολή (αυτό είναι το επόμενο βήμα) και αφαίρεση του σήματος, αλλά σημαίνει πάγωμα όλων των προγραμμάτων που γίνονται με τη Διεθνή Ομοσπονδία, αναστολή της χρηματόδοτησής τους και αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα διεθνή όργανα.

Αναστάτωση επικρατεί στους 450 εργαζομένους του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι μεταξύ άλλων παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες.

Οι δύο όροι

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπασκόζο, το νέο καταστατικό που έχει συντάξει το Δ.Σ. του ΕΕΣ περιλαμβάνει δύο όρους, οι οποίοι πρέπει να τροποποιηθούν.

Ο ένας αφορά το πέρασμα της περιουσίας στο Δημόσιο στην απευκταία περίπτωση του κλεισίματος (σ.σ. δεν θα αποφασίζει το Δ.Σ. του σωματείου) και ο δεύτερος σχετίζεται με το να μην υπάρχουν δόκιμα μέλη ενός χρόνου πριν ενταχθούν στο σωματείο, όπως επιθυμούσε η διοίκηση Οικονομόπουλου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει το διορθωμένο καταστατικό, καθώς και χρονοδιάγραμμα από τον πρόεδρο του ΕΕΣ για την τήρηση των συμφωνηθέντων της ελληνικής κυβέρνησης με τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, σε ανακοίνωσή του, χθες, χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα περί αποβολής του ελληνικού παραρτήματος, υπογραμμίζοντας πως «βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις για την αποφυγή “παγωμένης” απειλής από το 2013, συνεπεία κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης παλαιότερων -διορισμένων από την πολιτεία- διοικήσεων για γεγονότα γνωστά στην κοινή γνώμη».

Πράγματι, η απειλή, μέσω αλληλογραφίας που είχε φτάσει στον τότε πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, υπάρχει από το 2013, επί διοίκησης Α. Μαρτίνη, όμως η απόφαση περί αναστολής ελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2017, επί διοίκησης Α. Αυγερινού.

Ισχυρισμοί

Ωστόσο, κατόπιν της παρέμβασης του υπουργείου Υγείας, διορίστηκε διοίκηση, έγιναν αδιάβλητες εκλογές και δόθηκε παράταση έξι μηνών.

Εντύπωση προκαλεί πως το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, αντίθετα με όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις της οργάνωσης, καταρτίσθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Το χειρότερο είναι πως σε τρεις επιστολές της Γενεύης, η Αθήνα απάντησε μόνο σε μία και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για τα επίδικα ζητήματα.

Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ισχυρίστηκε, χθες, ότι έχει ήδη τροποποιηθεί και επικαιροποιηθεί το υπάρχον καταστατικό και έχει διευρυνθεί η βάση των μελών.

«Κατόπιν αυτού, εγείρονται ερωτηματικά, διότι, ενώ σε παλαιότερες διοικήσεις που ήταν διορισμένες από την πολιτεία δίνονταν παρατάσεις ετών, εντούτοις στην παρούσα εκλεγμένη διοίκηση δεν δίνεται παράταση ενός μηνός, όπως είχε ζητηθεί, παρά τα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί», σημείωνε ο Νίκος Οικονομόπουλος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.