Oυάσινγκτον, του Θανάση Κ.Τσίτσα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται διστακτικό να θέσει προς τους Ευρωπαίους εταίρους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επισείοντας τη δικαιολογία ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν διαφορετικές και περίπλοκες πολιτικές. Η Κριστίν Λαγκάρντ με δήλωση της ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με τον μηχανισμό της «Συμφωνίας Επί της Αρχής», δηλαδή θα συμμετέχει χωρίς κεφάλαια.
Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα γίνει αργότερα αν και εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, αξιωματούχος του ΔΝΤ, σε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Εurogroup στο Λουξεμβούργο άφησε να εννοηθεί ότι το Ταμείο δεν θα θέσει χρονοδιάγραμμα για το χρέος και ότι οι συζητήσεις θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες ακόμα. «Συνήθως θέτουμε κάποια προθεσμία, αλλά όχι πάντα», διευκρίνισε γι’ αυτό το ζήτημα-κλειδί. Ερωτηθείς πως μπορεί να είναι ωφέλιμη η μη ύπαρξη προθεσμίας εξήγησε ότι στην Ευρωζώνη είναι μια πιο δύσκολη πολιτικά κατάσταση και για αυτό απαιτείται χρόνος.
«Δεν είναι ξεκάθαρο ότι το να υπάρξει προθεσμία θα βοηθούσε στην προκειμένη περίπτωση να υπάρξει λύση. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τους Ευρωπαίους σταδιακά να κινηθούν προς τη δική μας κατεύθυνση στο θέμα του χρέους. Το έχουν κάνει αυτό τους τελευταίους μήνες». είπε χαρακτηριστικά. Η συμφωνία στο Eurogroup δεν ήταν αρκετή ώστε να πειστεί το ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει τώρα την Ελλάδα, αφού το Ταμείο θέλει να βεβαιωθεί πρώτα ότι το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Για το ΔΝΤ, όλα τα μέλη του Eurogroup έχουν συμφέρον να συμμετέχουν οριστικά στην επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
«Το θέμα είναι να τους πείσουμε για το τι είναι πραγματικά αναγκαίο για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Είναι εξίσου καλό για τη Γερμανία, όπως και στις άλλες χώρες για την Ελλάδα να έχει μια καλή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018. Χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί σύγκλιση σχετικά με το χρέος ανάμεσα στους πιστωτές. Ελπίζαμε ότι θα υπάρχει συμφωνία στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ως τώρα με τους Ευρωπαίους, αλλά είναι ξεκάθαρο τώρα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουν» υποστήριξε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ πέρα από την πολιτική κάλυψη της Γερμανίας και εφόσον τα 2 δισ. δεν είναι και τόσο μεγάλο ποσό, ο αξιωματούχος είπε «ότι το ΔΝΤ έχει εμπειρία στα μακροοικονομικά προγράμματα γι’ αυτό και ζητήθηκε η συνδρομή του και ότι η Ελλάδα βρίσκει τη συμμετοχή του Ταμείου χρήσιμη». Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπεραμύνθηκε της απόφασης να συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι είναι ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι πολιτικές της Ελλάδας είναι σε σωστό δρόμο. «Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ και θα μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη τροχιά». Η Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Ιουλίου την έγκριση ενός 14μηνου προγράμματος (approval In principle) προς την Ελλάδα, η χρηματοδότηση όμως θα αρχίσει μόλις ληφθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις.
Μία παραδοχή του ΔΝΤ πως το χρέος θα καταστεί βιώσιμο θα άνοιγε τον δρόμο για την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ και ακολούθως θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους δανεισμού και την διευκόλυνση της επανόδου στις αγορές. Σε ερώτηση για το αν είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από το πρόγραμμα, απάντησε ότι «αν δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να το κάνει δεν θα συζητούσαν για πρόγραμμα αυτή τη στιγμή».
Πηγή: real.gr