Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου για το χρέος – Τι εντολές δίνει ο Αλέξης Τσίπρας

Στην  τελική ευθεία εισέρχονται οι διαβουλεύσεις για το χρέος και στο δεκαήμερο που απομένει μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια.
 Ο συμβιβασμός, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, είναι αναπόφευκτος. Και στην παρούσα φάση αυτό που κάνει η ελληνική πλευρά είναι να σταθμίζει κόστη και  οφέλη από τις ενδεχόμενες λύσεις.
 Σύμφωνα με  πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς από την ομάδα διαπραγμάτευσης για όλες τις εξελίξεις και δίνει οδηγίες για την τακτική της  κυβέρνησης. 
 Τα 4 πιθανά σενάρια για λύση είναι τα εξής:
 • Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προσδιορίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Ταμείο να προχωρήσει άμεσα σε θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό συνεπάγεται ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό Πρόγραμμα. Ενώ η ΕΚΤσε αυτή την περίπτωση αναμένεται να δώσει επίσης άμεσα το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και αυτό εννοεί όταν μιλά για καθαρή λύση, όπως και η γαλλική κυβέρνηση όπως προκύπτει και από την πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα. 
 •Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζει να αποχωρήσει από το Πρόγραμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι θα υπήρχε αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και οι ευρύτερες αναταράξεις θα ήταν αναπόφευκτες. Το μεγάλο ερώτημα θα ήταν πώς συνεχίζεται το Πρόγραμμα αλλά και τι γίνεται με τα μέτρα για το 2019-2020, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση τα ψήφισε ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και να προχωρήσει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το σενάριο αυτό έχει πάντως τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.
 •Το ΔΝΤ αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα stand by arrangement. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς εκταμίευση χρημάτων μέχρι να υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο (πιθανόν δηλαδή η εκταμίευση να γίνει άπαξ τον Σεπτέμβρη του 2018 όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος). Σε αυτή την περίπτωση για την οποία χθες προιδέασε η ίδια η Λαγκάρντ με δηλώσεις της στη  Handelsblatt όλα θα εξαρτηθούν από το λεκτικό της απόφασης του EG (εφόσον φυσικά η κυβέρνηση αποδεχτεί επί της αρχής  μια τέτοια λύση). Μια αρνητική για την Αθήνα απόφαση του  EG σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος θα χαρακτηριζόταν ακόμη μη βιώσιμο θα εκλεινε οριστικά το δρόμο για το  QE.
 •Αντίθετα ένα θετικό λεκτικό που θα χαιρέτιζε π.χ. τα βήματα προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πιθανολογείται από τους καλά γνωρίζοντες ότι θα έδινε τη δυνατότητα στο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έτσι να…χρυσώσει το χάπι για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.  
 Ο Τσίπρας ενημερώνει το κόμμα
Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να πορεύεται σε τεντωμένο σκοινί και η αποτυχία από την επιτυχία να χωρίζονται από μια πολύ λεπτή γραμμή. 
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει στις 10 το πρωί την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των «53» και των κκ Φίλη και Σκουρλέτη που δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.