ΟΑΣΘ εναντίον Δημοσίου: Δώστε μας 130 εκατ., αλλιώς χρεοκοπούμε

Όσο δεν εισρέει νέα ρευστότητα στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), τόσο το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου θα βρίσκεται αντιμέτωπο με την άτακτη χρεοκοπία. Από το 1957 οπότε ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, η ρευστότητα του ΟΑΣΘ προέρχεται από οικονομικές συμφωνίες με το Δημόσιο για την υλοποίηση συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2016, ο ΟΑΣΘ έχει εισπράξει από τα κρατικά ταμεία 867 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό από το 2001 έως και το 2008 ανήλθε σε 706,5 εκατ. ευρώ.
Και διεκδικεί 130,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, ποσό το οποίο προέρχεται, μεταξύ άλλων, από οφειλές από υπουργεία και ΦΠΑ. Τις οφειλές αυτές, με παλαιότερη ανακοίνωσή του (Σεπτ.2016) ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, έχει χαρακτηρίσει ως «δήθεν», υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία (καταστάσεις μισθοδοσίας κτλ). Ως αποτέλεσμα, έως σήμερα, το Δημόσιο έχει καταβάλει στον ΟΑΣΘ ποσά, άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, μόνο για την αποπληρωμή τμήματος των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Το πρόβλημα όμως, παραμένει, καθώς, όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρ. Στεφανίδης, ο οργανισμός έχει μηνιαία έσοδα 7,5 εκατ. ευρώ και έξοδα 11 εκατ. ευρώ.
Η διαιτησία
Η προσφυγή στη διαιτησία αποτελεί  μονόδρομο για τον ΟΑΣΘ, καθώς η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος με το υπουργείο Υποδομών υπήρξε άκαρπη. Εξάλλου, ο κ. Σπίρτζης έχει σημειώσει ότι η προσφυγή στη διαιτησία αποτελεί πάγια τακτική του ΟΑΣΘ από το 1957.
Έτσι, η διοίκηση του ΟΑΣΘ προσέφυγε στη διαιτησία, διεκδικώντας 14,5 εκατ. ευρώ για οφειλές που αφορούν την εκκαθάριση της χρήσης του 2014, με την υπόθεση να προγραμματίζεται να εκδικαστεί την επόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου.
Η εταιρεία σχεδιάζει μία ακόμη προσφυγή στη διαιτησία, διεκδικώντας 100 εκατ. ευρώ, με 47 εκατ. και 53 εκατ. ευρώ να αφορούν οφειλές για το 2015 και 2016, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, η καταβαλλόμενη κρατική επιχορήγηση δεν γίνεται με τον ισχύοντα ΦΠΑ (24%), αλλά με τον προηγούμενο (13%), με τη διαφορά του 11% να γεννά νέα χρηματοδοτική απαίτηση της τάξης του μισού εκατομμυρίου μηνιαίως.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ωσότου το διαιτητικό δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του, ο ΟΑΣΘ θα εξακολουθήσει να παραπαίει, με τους απλήρωτους, επί δύο μήνες, εργαζομένους να προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι Θεσσαλονικείς θα πάρουν μία πρόγευση κινητοποιήσεων την Πρωτομαγιά, οπότε τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα τραβήξουν χειρόφρενο για 24 ώρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.