Ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος και η «αμαρτωλή» γερμανική εταιρεία Hochtief, τα χρέη της οποίας προς το Ελληνικό Δημόσιο από μη καταβολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και λοιπές υποχρεώσεις αγγίζουν το 1 δις ευρώ, επέστρεψε στη χώρα μας για να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομους ως μέλος δύο κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχουν οι γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες, με την υπογραφή του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Το πάρτι στη ρημαγμένη Ελλάδα για κάποιους συνεχίζεται. Ο γερμανικός κολοσσός Hochtief, που έφυγε σαν κλέφτης από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κατέφυγε στα αγγλικά δικαστήρια για να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, είναι ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτό. Αλλάζοντας εταιρικό σχήμα και τομέα δράσης –από εταιρεία διαχείρισης σε κατασκευαστική– και κυρίως δρώντας ως αποικιακή δύναμη του 18ου αιώνα, η Hochtiefσυνεχίζει να κάνει «businessasusual» με το Ελληνικό Δημόσιο! Συγκεκριμένα, συμμετέχει σε δύο κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας: στον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» και στην «Ολυμπία Οδό». Όπως φαίνεται στη σύμβαση για την Ολυμπία Οδό, υπάρχει η υπογραφή, εκτός των άλλων εταιριών της κοινοπραξίας, του οικονομικού διευθυντή της Hochtief, KlausBöde, και εμφανίζεται τώρα από ΑΕ ως… GmbH, ήτοι ΕΠΕ. Στην κοινοπραξία «Αιγαίου» υπογράφουν… άλλοι για τη Hochtief. Οι κ.κ. OliverWagner και CecilKramer.
Δημόσια έργα με υπογραφές
Στη σύμβαση για την αναδοχή του έργου κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα και στις τροποποιήσεις αυτής, που έγιναν σε δεύτερο χρόνο, το όνομα της Hochtief και η υπογραφή του εκπροσώπου της υπάρχουν δίπλα σε αυτά της γαλλικής Vinci Concessions SAS, της ΑΚΤΩΡ και της J&P ΑΒΑΞ – όλοι τους μέλη της κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός», παραχωρησιούχου του έργου.
Τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπία Οδό έχει χαρακτηρίσει ως «ληστρική» στα «Επίκαιρα» ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων από το κίνημα «Δεν Πληρώνω», καθώς η εργολαβική συμμετοχή με ίδια κεφαλαία έφτανε στην αρχική σύμβαση μόλις στο 10%! «Με απλά λόγια, τα μέλη της κοινοπραξίας έβαζαν από την τσέπη τους για την κατασκευή ή βελτίωση δρόμων 90 εκατ. ευρώ σε σύνολο προϋπολογισμού περίπου 908 εκατ. ευρώ, ενώ μιλάμε πάντα για ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα, αν και διόδια υπάρχουν και στα δύο ρεύματα πλέον», σημειώνει ο ίδιος.
Το πρώτο άρθρο στο ΦΕΚ 269/11-2013 αφορά στην Κύρωση Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΠΑΘΕ). Στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης για τον Αυτοκινητόδρομο Τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός – Κλειδί» συμμετέχουν ως μέλη η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία Hochtief PPP Solutions GmbH που εδρεύει στο Έσεν Γερμανίας, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ που εδρεύει στη Νέα Κηφισιά, η J&P ΑΒΑΞ ΑΕ που εδρεύει στον Δήμο Αμαρουσίου, η Vinci Concessions SAS που εδρεύει στη Γαλλία και η ΑΕΓΕΚ.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν την εποχή για το μεγάλο πάρτι των μεγαλοεργολάβων. Εκατομμύρια ευρώ χαρίζονταν από το Δημόσιο μέσω των υπουργείων Μεταφορών αλλά και «ανεξάρτητων μηχανικών», στην ουσία υπαλλήλων των μεγαλοεργολάβων, που εξέδιδαν θετικές γι’ αυτούς γνωμοδοτήσεις «καθυστερήσεων» των έργων, σε χρόνια κρίσης και οικονομικής ανέχειας των πολιτών. Λεφτά, δηλαδή, υπήρχαν, αλλά μόνο για τους εργολάβους, τη στιγμή που η συγκυβέρνηση πετσόκοβε μισθούς και συντάξεις, έκλεινε σχολεία και νοσοκομεία και άφηνε τους πολίτες είτε να αυτοκτονούν είτε να ξεπαγιάζουν κάθε χειμώνα. Και, το κυριότερο: ο ουσιαστικά παράνομος αυτός χορός των εκατομμυρίων ευρώ ήταν γνωστός στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, αφού έγγραφες καταγγελίες μικρομεσαίων εργοληπτών είχαν φτάσει ως τις Βρυξέλλες.
Θα θυμίσουμε μόνο την κακόγουστη επικοινωνιακή φιέστα Σαμαρά στα τέλη Απριλίου του 2013, που… εγκαινίασε τα έργα στην Ολυμπία Οδό (εκεί όπου μετέχει και η Hochtief), λέγοντας ότι «τα έργα επανεκκίνησαν» και ότι «τα δύσκολα τελείωσαν και αρχίζει η ανάπτυξη», κι ας γνώριζε ότι τίποτα δεν είχε ξεκινήσει, αφού οι τράπεζες αρνούνταν να δώσουν δάνεια στους εργολάβους λόγω κρίσης… Περίπου είκοσι μέρες πριν από τη φιέστα (1/4/2013) είχε λήξει η θητεία του ειδικού διαπραγματευτή του Δημοσίου Ε. Βιδάλη με τις τράπεζες και με τους εργολάβους και τα έργα να μένουν στάσιμα. Έτσι, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με απόφασή του (Υ310/9.7.2013), δηλαδή… τρεις μήνες μετά τη φιέστα, ανανέωνε τη θητεία του Βιδάλη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ακριβώς είκοσι μέρες μετά την απόφαση αυτή του κ. Σαμαρά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με δική του απόφαση (Α/1/00/06/02/19817/29 Ιουλίου 2013) δίνει το… δωράκι των 25,8 εκατ. ευρώ στην Ιόνια Οδό με επίσημη δικαιολογία «λόγω δαπανών και εξόδων κατασκευαστή εξαιτίας γεγονότων καθυστέρησης» (!) χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία επανεκκίνησης των έργων…