Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, ενώ ισχυρή είναι η βελτίωση που καταγράφει και το 10ετές ομόλογο, με τα ελληνικά assets να συνεχίζουν να κεφαλαιοποιούν το ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί διεθνώς και ειδικά στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, καθώς και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενόψει των εφετινών γενικών εκλογών.
Η απόφαση της Moody’s να μην αλλάξει το rating της Ιταλίας και να το διατηρήσει στο Baa3, ενώ η αγορά ανέμενε ευρέως υποβάθμιση, οδηγεί σήμερα τους επενδυτές σε αγορές ιταλικών ομολόγων. Τα ελληνικά ομόλογα εδώ και πολλούς μήνες έχουν υψηλή συσχέτιση με τα ιταλικά, κάτι που ήταν ξεκάθαρο κατά το ξέσπασμα της ιταλικής πολιτικής κρίσης τον Μάιο του 2018, και που οδήγησε σε ισχυρή επιδείνωση των ελληνικών τίτλων βάζοντας έτσι στον “πάγο” τα όποια σχέδια του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές.
Η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ιταλία και η απουσία αναταραχών στην αγορά, η οποία και οδήγησε τους επενδυτές σε κυνήγι των αποδόσεων από τις αρχές της φετινής χρονιάς, με πολλές χώρες της ευρωζώνης να προχωρούν με μεγάλη επιτυχία σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων, ήταν ένας από τους παράγοντες που ώθησαν φέτος τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στη διπλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που οι περισσότεροι αναλυτές τείνουν πλέον να αναλύουν τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων με βάση το τί συμβαίνει στους ιταλικούς τίτλους. Πρόσφατα η BofA Merill Lynch συνέστησε στους επενδυτές long θέσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, έναντι των ιταλικών, ενώ και η Societe Generale τόνισε πως συστήνει long θέσεις στο trade των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων.
Ώθηση στο θετικό κλίμα που κυριαρχεί στην ευρωπεριφέρεια έδωσε και η απόφαση της Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την Παρασκευή την Πορτογαλία σε BBB, με τις αποδόσεις στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα να υποχωρούν σήμερα σε χαμηλά 25 ετών και στο 1,253% με πτώση 4,4%.
Έτσι, τα ελληνικά 5ετή ομόλογα καταγράφουν σήμερα νέο ρεκόρ, με την απόδοσή τους να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 2,606%, ενώ από την ημέρα της έκδοσής τους στα τέλη Ιανουαρίου (3,60%) η απόδοσή τους έχει υποχωρήσει κατά 28%.
Σημαντική υποχώρηση σημειώνει και η απόδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου και διαμορφώνεται στο 3,740% (1,45% χαμηλότερα από την Παρασκευή), ενώ σε σχέση με την ημέρα της έκδοσής του στις αρχές του μήνα (στο 3,90%) σημειώνει πτώση 4,1%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, για την περίπτωση της Ελλάδας, εκτός από το ευνοϊκό διεθνές σκηνικό, ρόλο στη βελτίωση του κλίματος στην αγορά παίζει και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Αν και οι εκλογές σε μία χώρα αποτελούν πολιτικό ρίσκο για τις αγορές, για την Ελλάδα αποτελούν μία άκρως θετική εξέλιξη, αφού το πιθανότερο σενάριο – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – είναι πως θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, η οποία θα ακολουθήσει φιλικές προς την αγορά, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις (και άρα την ανάπτυξη) πολιτική.