Mια πλήρη και αντικειμενική παρουσίαση-ανάλυση της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας

Την προηγούµενη εβδοµάδα, μια έγκυρη και έγκριτη αντιμνημονιακή εφημερίδα έγραφε, ότι το να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιµάκια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν απλά και µόνο θέµα χρόνου.

Μια εβδοµάδα µετά, πάλι το ίδιο γράφει. Γιατί την προηγούµενη βδοµάδα διαψεύσθηκε μεν η χρονική της πρόβλεψη (καθότι δεν έχουν επιστρέψει ακόµα) αλλά όχι και η ανάλυσή της, καθότι τα τεχνικά κλιµάκια θα επιστρέψουν και η αξιολόγηση θα κλείσει.
Και αυτό είναι κάτι που έχει ήδη συµφωνηθεί.
Και μπαίνει το ερώτημα: τότε, γιατί δεν έχει κλείσει ακόµα η αξιολόγηση;
Μα, γιατί -όπως επίσης έχει γραφεί άπειρες φορές- το ΔΝΤ καθυστερεί, προσπαθώντας να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια και την υποµονή των Ευρωπαίων, ποντάροντας και στη δική τους υποχώρηση στο θέµα του χρέους.
Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας τα ίδια δεδοµένα στο τραπέζι (δηλαδή την επί της ουσίας, πολιτική απόφαση, για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης), δεν σταµατάει -µέχρι και την τελευταία στιγµή- να προσπαθεί να κερδίσει, ό,τι καλύτερο µπορεί για την ελληνική κοινωνία. Και κάθε φορά, «χτίζει» µε τη διαπραγµάτευσή της και ένα αίτηµα ακόµα, όπως το τελευταίο, που ήταν να σπάσει το πακέτο µέτρων-αντίµετρων στη µέση!
Συνολική πολιτική συµφωνία για όλα
Η συµφωνία θα κλείσει «είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός κατά την οµιλία του στα Τέµπη την περασµένη Πέµπτη, µια µέρα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής. Μάλιστα, συνέχισε µε νόηµα: «Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και µέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρµονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία µέτρα αποµείωσης τους χρέους…». 
Αυτό διεκδικούσε η Ελλάδα από την πρώτη στιγµή. Μια συµφωνία-πακέτο, που από ό,τι φαίνεται, είναι πάρα πολύ κοντά στο να την πετύχει, βάσει των ανακοινωθέντων της επόµενης µέρας, µετά το πέρας του Εurogroup της Παρασκευής.
Όλη την προηγούµενη βδοµάδα, τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ (όπως αναµενόταν, καθότι ταυτίζονται, με το αζημίωτο, με την Αντιπολίτευση) έπαιζαν τα σενάρια της καταστροφής, 
ότι δηλαδή η τρόικα δεν έρχεται µε τίποτα, και πως οι «πηγές» τους διαπιστώνουν τεράστιες αποκλίσεις µεταξύ των δύο πλευρών και άλλα τέτοια λόγια αποπροσανατολισμού του λαού… 
Τελικά όμως, στο Εurogroup της Παρασκευής αποφασίστηκε η επιστροφή των κλιµακίων, διαψεύδοντας (για άλλη µια φορά) τις αδιόρθωτες πλέον, δημοσιογραφικές Κασσάνδρες. 
Πέρα από αυτό, όµως…
Μία µέρα πριν από το Εurogroup, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το προσχέδιο συµφωνίας, που είχε ετοιµάσει ενόψει της συνεδρίασης της 7ης Απριλίου, περιείχε σπασµένα τα µέτρα και τα αντίµετρα σε δύο δόσεις. Τα µισά για το 2019 και τα άλλα µισά για το 2020. Πρόκειται για την ελληνική πρόταση της τελευταίας στιγµής, από την οποία κερδίζει βάσιµα ο ελληνικός λαός και η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το ΔΝΤ. Μάλιστα, τα ελληνικά ΜΜΕ (που κάθε τόσο επιβεβαιώνουν την καλή επαφή που έχουν µε το Ταµείο), µας έλεγαν όλη την προηγούµενη βδοµάδα ότι το ΔΝΤ, όχι µόνο δεν δέχεται με τίποτα, µια τέτοια λύση, αλλά και πως απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα! Τελικά όμως, έγινε δεκτό το αίτηµα!
Και έτσι, τις επόµενες ηµέρες, αναµένονται και πάλι στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιµάκια, για να τελειώσει και τυπικά η ιστορία. Μάλιστα, µόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτοµέρειες, που έχουν να κάνουν µε την ακριβή επικαιροποίηση κάποιων µεγεθών, τότε είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup, προκειµένου να επικυρώσει την ολοκλήρωση, και έτσι να δοθεί το σήµα για τη συνέχεια.
Και ποια θα είναι η συνέχεια;
Ο ακριβής προσδιορισµός και η περιγραφή των µεσοπρόθεσµων µέτρων για το χρέος, ακολούθως η ένταξη στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τέλος -στο βάθος του φετινού ορίζοντα- κάποιες δοκιµαστικές έξοδοι στις αγορές για µικρά ποσά, έτσι ώστε να προετοιµάζεται το έδαφος για την οριστική έξοδο του χρόνου.
Όλα αυτά εξαρτώνται απόλυτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που από ό,τι φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, πλέον βρίσκεται τόσο κοντά.
Μέτρα και αντίµετρα σε δύο δόσεις
Οι ανακοινώσεις µετά το πέρας του πρωινού Εurogroup της Παρασκευής,  έδωσαν το στίγµα της συµφωνίας:
 Μέτρα και αντίµετρα σπάνε σε δύο δόσεις, που σηµαίνει ότι θα ληφθούν µέτρα 1% επί του ΑΕΠ (από το ασφαλιστικό) το 2019 και 1% επί του ΑΕΠ (από το φορολογικό) το 2020. Βέβαια, αντίστοιχα σπάνε σε δύο δόσεις και τα αντίµετρα. Ετσι, θα ισχύσουν αντίµετρα ελάφρυνσης 1% επί του ΑΕΠ το 2019 και επίσης 1% επί του ΑΕΠ το 2020.
Αναφορικά τώρα µε το µείζον θέµα του πότε ισχύουν τα µέτρα και πότε τα αντίµετρα, άσχετα από την τηλε-πλιατσικολογία, αυτό που συµφωνήθηκε είναι ότι µέτρα και αντίµετρα ψηφίζονται και ισχύουν ταυτόχρονα! Ετσι ώστε η επιπλέον επιβάρυνση της ελληνικής κοινωνίας να είναι µηδενική (για την περίοδο από το 2019 και µετά, για πάντα…).
Με απλά λόγια, το 3,5% επί του ΑΕΠ (ως στόχος πρωτογενούς πλεονάσµατος) να µην αυξηθεί! Και όντως, βάσει των όσων έχουν συµφωνηθεί, αυτό το 3,5% δεν αυξάνεται! Έτσι…
 Αν πιάσουµε τον ήδη συµφωνηµένο στόχο του 3,5% το 2018, τότε θα ληφθούν νέα µέτρα 2% επί του ΑΕΠ και αντίµετρα ελάφρυνσης της κοινωνίας ύψους 2% επί του ΑΕΠ (δηλαδή, όχι πάνω από 3,5%…).
 Αν το 2018 πιάσουµε 3% επί του ΑΕΠ (και άρα µας λείπει µισή µονάδα από τον ήδη συµφωνηµένο στόχο), τότε θα ληφθούν µέτρα ύψους 2% επί του ΑΕΠ, και αντίµετρα ελάφρυνσης της κοινωνίας ύψους 1,5% επί του ΑΕΠ. (δηλαδή, όχι πάνω από 3,5%, και πάλι).
Συµπέρασµα: Σε καµία περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασµα δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 3,5%. Αυτό «ταβανιάστηκε»! Αυτό σηµαίνει το τέλος αύξησης της λιτότητας, που φέρνουν τα αντίµετρα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει πετύχει ήδη από το Φεβρουάριο -µε πολιτική απόφαση- η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Φυσικά, η γαλάζια προπαγάνδα, ερµηνεύοντας εντελώς παραπλανητικά τα συµφωνηθέντα ή αποσπασµατικά, διάφορες δηλώσεις αξιωµατούχων, έχει καλλιεργήσει την αίσθηση στην ελληνική κοινωνία -µέσω των αγαπηµένων και συνεργαζόμενων της ΜΜΕ- ότι τα µέτρα θα ισχύουν δεδοµένα και πως τα αντίµετρα θα ισχύουν, µόνον εφόσον πιάσουµε τους στόχους, και µόνο για το ποσό που εξοικονοµείται επιπλέον του στόχου! Ότι δηλαδή, αν ξεπεράσουµε το στόχο κατά 100 εκατοµµύρια ευρώ, τότε θα έχουµε αντίµετρα µόνο 100 εκατ. ευρώ!
Παρότι θα έχουµε δεδοµένα λάβει τα µέτρα των 3,6 δισ. ευρώ. Έτσι βολεύει να το εννοούν.
Οµως, αυτό είναι ένα τεράστιοψέµα.
Η αλήθεια είναι ότι αν έχουµε υπέρβαση στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ, τότε:
 Θα λάβουµε µέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ και αντίστοιχα αντίµετρα ελάφρυνσης επίσης 3,6 δισ. ευρώ.
 Τα 100 εκατ. ευρώ, που είναι η υπερ-απόδοση πάνω από το στόχο, τίθενται στη διάθεση της κυβέρνησης για κοινωνική πολιτική, άσχετα και πέρα από τα αντίµετρα!!!
Μέτρα και αντίµετρα (που αλληλοεξουδετερώνονται) ισχύουν σε περίπτωση που πιάσουµε τους στόχους. Σε περίπτωση που τους ξεπεράσουµε, προκύπτει νέο έξτρα χρήµα, πέρα από το περιεχόµενο αυτής της δεύτερης αξιολόγησης. Άρα, αυτό που αναµασά από το πρωί ως το βράδυ η γαλάζια και η πράσινη προπαγάνδα σχετικά µε τα αντίµετρα, είναι ένα φθηνό ψέµα.
Θετικά βαίνουν και τα εργασιακά
Παρότι δεν ανακοινώθηκε ως τελικό αποτέλεσµα, η επίσηµη ενηµέρωση το µεσηµέρι της Παρασκευής έκανε λόγο για θετική έκβαση στα εργασιακά. Αλλωστε, οι εκπρόσωποι των Θεσµών µίλησαν για σύγκλιση σε όλα τα µεγάλα θέµατα, αναφερόµενοι ασφαλώς και στα εργασιακά, που αποτελούσαν το µεγάλο «αγκάθι» αυτής της αξιολόγησης.
Η συγκεκριµένη αναφορά έγινε λίγα λεπτά αργότερα, από τον υπουργό Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ανέφερε ότι αποφεύχθηκε τόσο το lock out (εργοδοτικό δικαίωµα που απαιτούσε το ΔΝΤ), όσο και η απελευθέρωση των οµαδικών απολύσεων (που επίσης απαιτούσε εµµονικά το Ταµείο). Αντίθετα, ο υπουργός ανέφερε ότι από το Σεπτέµβριο του 2018 η χώρα µας θα αρχίσει να συγκλίνει προς την ευρωπαϊκή εργασιακή κανονικότητα, νοµοθετώντας υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συµβάσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα κερδίζει και το στοίχηµα του χρέους
Στο προσχέδιο συµφωνίας που είχε στα χέρια της η ελληνική πλευρά (που επί της ουσίας έγινε δεκτό,  ως βάση επιστροφής των κλιµακίων στην Αθήνα), ως χρονική διάρκεια διατήρησης των πρωτογενών πλεονασµάτων για µετά το 2018 αναφερόταν η τριετία. (Θυµίζουµε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε 10 χρόνια). Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για αυτό ο Έλληνας υπουργός Οικονοµικών, Ε. Τσακαλώτος, απέφυγε να το επιβεβαιώσει ως αριθµό, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτηµα που άπτεται απολύτως µε τη ρύθµιση για το χρέος, µια συζήτηση που αναµένεται να ξεκινήσει τις επόµενες βδοµάδες, προκειµένου να προσδιοριστούν µε ακρίβεια τα µεσοπρόθεσµα µέτρα αποµείωσής του.
Προφανώς, εφόσον τα δύο θέµατα (διατήρηση πρωτογενών πλεονασµάτων και βιωσιµότητα του χρέους) έχουν συνδεθεί ως αλληλεξαρτώµενα, οι διαπραγµατευτές δεσµεύονται από την κοινή τους συµφωνία περί απόλυτης µυστικότητας επί της διαδικασίας µέχρι να υπάρχει κάτι ανακοινώσιµο και για αυτό δεν θέλησαν να επεκταθούν στην ενηµέρωσή τους, προσπαθώντας να αποφύγουν τις σχετικές ερωτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το δεδοµένο είναι, ότι ακόµη και οι επίσηµες ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν, µιας και ήδη ειληµµένη απόφαση του Εurogroup, είναι αυτή η συζήτηση για τη ρύθµιση του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει να ξεκινήσει άµεσα. Τι σηµαίνει αυτό;
Ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει οριστικά το στοίχηµα του ελληνικού χρέους, µιας και µετά τα βραχυπρόθεσµα, έρχονται και τα µεσοπρόθεσµα (και πιο δραστικά) µέτρα, που θα εξασφαλίσουν το συµφωνηµένο µακροπρόθεσµο στόχο, δηλ. το κόστος εξυπηρέτησης χρέους να µην ξαναδηµιουργήσει πρόβληµα στην ελληνική οικονοµία για τις επόµενες πολλές δεκαετίες. Η Ελλάδα πολύ σύντοµα θα πάψει να αποτελεί «µια χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας» και πολύ σύντοµα θα µπορεί να βγει στις αγορές, ερεθίζοντας µάλιστα το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, µε την αξιοποίηση των πλεονεκτηµάτων της.
Και για να µην ξεχνιόµαστε, η µόνιµη επωδός της αντικυβερνητικής ρητορικής, όλο το προηγούµενο διάστηµα ήταν η λεγόµενη a la carte συµπεριφορά της ελληνικής πλευράς προς το ΔΝΤ. Ότι άλλες φορές το ήθελε για το χρέος, και άλλες το έδιωχνε (αναφορικά µε τα πρωτογενή πλεονάσµατα). Η ΝΔ και τα κανάλια, λοιπόν, (οι δήθεν «έµπειροι» σε θέµατα διαπραγµάτευσης) µας έλεγαν ότι αυτή είναι µια λανθασµένη τακτική, που στο τέλος θα µας αφήσει έξω από όλα! Μόνο που όμως η πραγµατικότητα δείχνει να είµαστε µέσα σε όλα! Γιατί και η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι µηδενική (µε τα αντίµετρα ελάφρυνσης) και το χρέος θα ρυθµιστεί οριστικά, εφόσον το ΔΝΤ αποδεδειγµένα πια παραµένει ενεργά στο ελληνικό πρόγραµµα. Άρα, ακολούθησε όντως λανθασµένη τακτική η κυβέρνηση;
Ο έξυπνος Βασιλάκης (ο Κικίλιας) ας απαντήσει…
Λύκε, λύκε, είσαι εδω; Εδώ είναι και έγινε …αρνάκι
«Ηρθε η ώρα, όλοι να δεσµευτούν για τη συµφωνία των βασικών παραµέτρων της αξιολόγησης» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εurogroupστη Μάλτα. «Ολες οι πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν για την επίτευξη µίας καλής συµφωνίας», συµπλήρωσε µε νόηµα, ακολουθώντας µε συνέπεια αυτό που είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα µέσω twitter, ότι δηλαδή «η συµφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή, αν όλοι οι εταίροι δείξουν καλή πίστη. Η Κοµισιόν θα πιέσει για αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα». Αυτό ήταν το ένα στρατόπεδο, το φιλικό προς την Ελλάδα. Αυτό που ήθελε λύση εδώ και καιρό, εντείνοντας µάλιστα την τελευταία περίοδο την πίεσή του προς τον αντίπαλο.
Ποιος είναι ο αντίπαλος; Μα, το ΔΝΤ και ο Σόιµπλε…
Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, που εδώ και καιρό επαναλάµβαναν µονότονα ότι οι διαφορές είναι µεγάλες και πως βρισκόµαστε πολύ µακριά από οποιαδήποτε συµφωνία (αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τις πραγµατικές προθέσεις τους), ξαφνικά τις τελευταίες µέρες εµφανίστηκαν αλλαγµένοι. Σε σηµείο, µάλιστα, ειδικά ο Σόιµπλε, που ερέθισε και το ενδιαφέρον των γερµανικών Μέσων! Τη µια µέρα (Πέµπτη) δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν και άφηνε ανοικτό το ενδεχόµενο αυτό να µη συµβεί την Παρασκευή, και την εποµένη, (την ηµέρα δηλαδή του Εurogroup) δηµοσιεύθηκε συνέντευξή του σε γερµανική εφηµερίδα, όπου ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών ανέφερε: «Θεωρώ ότι µετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραµµατιστεί». Αλήθεια, τι ένιωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν διάβασε τη συγκεκριµένη δήλωση του µέντορά του, Βόλφγκανγκ;
(Μαύρο Πάσχα θα κάνει ο καηµένος…).
Οι κωλοτούµπες των τελευταίων ηµερών, που έκαναν τους πρώην «σκληρούς» (ΔΝΤ και Σόιµπλε) να φαίνονται θιασώτες της ελληνικής προσπάθειας στην τελική ευθεία ενόψει της Παρασκευής, έχουν εξήγηση, η οποία βρίσκεται στα ρεπορτάζ των γερµανικών εφηµερίδων της Παρασκευής, που αποκάλυπταν τηλεφωνική επαφή του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε µε τη Γερµανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, κατά την οποία ο υπουργός δεσµεύθηκε στην καγκελάριό του ότι το ελληνικό ζήτηµα πρέπει να βρει τη λύση του και πως η καθυστέρηση θα πρέπει να σταµατήσει! Μάλιστα, αυτή η αλλαγή στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε δεν είναι άσχετη µε την παράλληλη ενεργοποίηση του εκλογικού µηχανισµού των Σοσιαλδηµοκρατών του SPD, όπως σχολίασαν τα γερµανικά δηµοσιεύµατα.
Έτσι, ο Σόιµπλε εµφανίσθηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά σε απόσταση από το ΔΝΤ, να µάχεται υπέρ της άποψης ότι… η καθυστέρηση πρέπει να σταµατήσει. Και σταµάτησε! Γιατί έτσι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που κάνουν κουµάντο.
Και αλήθεια, τώρα η προπαγάνδα τι θα πει; Πώς θα εξηγήσουν την αλλαγή στάσης του Σόιµπλε όλοι εκείνοι που έλεγαν ότι ο Γερµανός υπουργός κάνει το απόλυτο κουµάντο και δεν πρέπει να του εναντιωνόµαστε; Τώρα, που ο Σόιµπλε –κατόπιν εντολών των ανωτέρων του- λογικεύτηκε και αναγκάστηκε να σταµατήσει να βάζει εµπόδια;
Τι θα µας πουν άραγε οι τηλεπαρουσιαστές του ΣΚΑΪ και όλα τα γαλάζια στελέχη, που µέχρι σήµερα κάθε δήλωση του Γερµανού υπουργού την έκαναν από τίτλο ως ευαγγέλιο τους;
Ό,τι και να πουν, η αλήθεια είναι µία και αποδείχθηκε. Οι µεγάλες αποφάσεις δεν λαµβάνονται ούτε από κανέναν υπουργό ούτε από κανένα Ταµείο. Οι µεγάλες αποφάσεις που αφορούν στην Ευρώπη, λαµβάνονται από τους ηγέτες της. Και η ελληνική κυβέρνηση το αξιοποίησε στο έπακρο αυτό το συσχετισµό, όσο και αν είχε τα ελληνικά ΜΜΕ να της χρεώνουν καταστροφολογικές συνωµοσίες και τη ΝΔ να την ειρωνεύεται για την πολιτική της διαπραγµάτευση. Αυτή κέρδισε τελικά, πάντως, και πάλι. Η πολιτική διαπραγµάτευση της κυβέρνησης, που όχι µόνο κατάφερε να συνθέσει ένα πανίσχυρο ευρωπαϊκό µέτωπο υπέρ της (ως ασπίδα στα αιτήµατα του ΔΝΤ) αλλά και να θέσει το χρονικό πλαίσιο! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που ο Πρόεδρος της Κοµισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνοµιλία του µε τον Ελληνα πρωθυπουργό λίγες ώρες πριν από το Εurogroup, του είπε να µην κάνει πίσω στα βασικά αιτήµατά του.
Αυτή τη φορά, έγινε περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ. Αυτή η κυβέρνηση διαπραγµατεύεται πολιτικά –και µάλιστα όταν χρειαστεί σε ανώτατο επίπεδο- και έτσι καταφέρνει να αποκρούει τις παράλογες απαιτήσεις που της προβάλλονται κάθε φορά. Και ας λένε τα κανάλια όποια τηλε-βλακεία θέλουν…
Εδωσε τον τύπο και κράτησε την ουσία
Βάσει των όσων έχουν δει το φως της δηµοσιότητας µέχρι σήµερα, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε και πάλι στους δανειστές τον τύπο και κράτησε την ουσία στη διαπραγµατευτική της µάχη, προκειµένου να ξεπεράσει τον κάβο της δεύτερης αξιολόγησης.
 Ποιος είναι ο τύπος; Οτι νέα µέτρα λιτότητας θα ληφθούν. Το ΔΝΤ και τα εγχώρια ΜΜΕ θα λένε ότι επιβεβαιώθηκαν απολύτως και πως η κυβέρνηση κλιµακώνει τη λιτότητα στη χώρα.
 Ποια είναι η ουσία; Ότι η επιβάρυνση της κοινωνίας θα είναι µηδενική! Γιατί θα υπολογιστούν ακριβώς ίδιου ύψους αντίµετρα, τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα.
Άρα, στην πραγµατικότητα, η κυβέρνηση όχι απλώς δεν φέρνει νέα λιτότητα (όπως λένε τα μνημονιακα ΜΜΕ, εξαφανίζοντας κυριολεκτικά από το λεξιλόγιό τους κάθε αναφορά στα αντίµετρα και παραποιώντας συνειδητά την πραγµατικότητα), αλλά εξασφαλίζει ότι από εδώ και πέρα (και µέχρι το 2022, που γίνονται οι προβλέψεις) νέα λιτότητα δεν θα έρθει!
Δόθηκε ΤΕΛΟΣ στην αύξηση της λιτότητας στην Ελλάδα. Και αυτό έγινε ήδη µε την απόφαση του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, άσχετα που οι τηλε-δηµοσιογράφοι κάνουν ότι δεν υπάρχει εκείνη η µέρα και ότι δεν ξηµέρωσε ποτέ. Και ότι ποτέ ο Μοσκοβισί και ο Ντάισελµπλουµ δεν είπαν αυτά που είπαν! Όπως άλλωστε κάνουν ήδη (περίπου το ίδιο) και µε τις δηλώσεις της περασμένης Παρασκευής. Για την ακρίβεια, εκεί δεν αγνοούν αλλά απλώς κάνουν ότι παρερµηνεύουν αυτό που ειπώθηκε. Όπως εξάλλου έκαναν (αγνοούσαν ή παρερµήνευαν) αντίστοιχες αναφορές και όλη την προηγούµενη περίοδο, τρομάρα τους…
Μάλιστα, είναι τόσο τηλε-γελοίο αυτό που ζούµε όλες τις τελευταίες εβδοµάδες, που όταν κανένας κυβερνητικός (και µόνον!) αναφερθεί στα αντίµετρα, που φέρνει η νέα συµφωνία, οι τηλε-«συνάδελφοι» µένουν να τον ρωτούν σαν χαζοί (άλλοτε απορηµένοι, άλλοτε ξαφνιασµένοι): Μα, έχουν συµφωνηθεί αυτά µε τους θεσµούς; Τα έχουν δεχθεί; Θα ψηφιστούν ταυτόχρονα µε τα µέτρα; Πώς τα είπατε; Αντίµετρα;
Σαν να µην τα ξέρουν. Και για αυτό δεν τα αναφέρουν ποτέ. Προτιµούν δηλαδή να εµφανίζονται ως άσχετοι, παρά να µπουν στη διαδικασία να τα εξηγήσουν στο λαό. Γιατί αν εξηγήσουν στο λαό αυτά που πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγµάτευση, τότε ο κόσµος θα γελάει τρανταχτά,  κάθε φορά που θα βλέπει τον Κυριάκο να ζητάει εκλογές! Τρανταχτάααα! Όπως άλλωστε θα γελάει και µε τους καταστροφολόγους των πρωινάδικων, που σε λίγο καιρό θα δοκιµάσουν τη ξεφτίλα της ζωής τους.
Ο Βασιλάκης είναι εδώ;
Ο πανέξυπνος Βασιλάκης (ο Κικίλιας) καλείται να σχολιάσει τα παρακάτω:
Ως προς το ύψος των παρεµβάσεων
 Στην αρχή της δεύτερης αξιολόγησης, το ΔΝΤ απαιτούσε 4,2 δισ. νέα µέτρα λιτότητας. Αυτό µόνο και τελεία.
 Τελικά, αφενός αρκέστηκε να συζητά για µέτρα 3,6 δισ. (2% επί του ΑΕΠ), αφετέρου δέχθηκε ότι θα ψηφισθούν ταυτόχρονα και ισοϋψή αντίµετρα εξουδετέρωσης της επιπλέον λιτότητας! Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, η δηµοσιονοµική επιβάρυνση της κοινωνίας θα είναι 0%!!!
Επομένως, ως προς αυτό, κέρδισε ή έχασε η ελληνική πλευρά;
Ως προς τη διάρκεια του στόχου του 3,5%
Βασικό θέµα της δεύτερης αξιολόγησης ήταν να προσδιορισθεί ο όρος «µεσοπρόθεσµα» που υπήρχε στη συµφωνία. Δηλαδή για πόσα χρόνια µετά τη λήξη του προγράµµατος θα πρέπει η οικονοµία να βγάζει πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ έλεγε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί αυτός ο στόχος για 10 χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ότι θα πρέπει για 3 χρόνια.
Τελικά, όπως διέρρευσε, η συµφωνία έκλεισε στα 3 χρόνια.
Επομένως και σε αυτό, η Ελλάδα κέρδισε ή έχασε;
Μετά από όλα αυτά, ένα µόνο σχόλιο έχουµε κρατήσει για τον έξυπνο Βασιλάκη (Κικίλια): Όταν κάποια στιγµή αντιληφθεί το τί πέτυχε η διαπραγµάτευση του Τσίπρα, προς όφελος του λαού, (που µάλλον κάποτε, µε τα χρόνια, θα µπορέσει), τότε θα συνειδητοποιήσει ότι όντως αυτή θα πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήµια. Για την ακρίβεια, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη παραδώσει ΔΩΡΕΑΝ διεθνή µαθήµατα διαπραγµάτευσης. Θα µπορούσε να τα παρακολουθήσει και ο ίδιος, αν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί τα µεγέθη και το τί διακυβεύεται κάθε φορά. Και θα θαύµαζε τα επιτεύγµατα της νέας κυβέρνησης, ειδικά αν συνέκρινε τα αποτελέσµατά της, µε τις δεσµεύσεις των προηγούµενων κυβερνήσεων.
Όµως, επειδή δεν την είχε αυτή την ικανότητα, τον έκαναν εκπρόσωπο Τύπου του Αδωνι, να λέει αυτά που λέει. Λογικό…
Με τέτοιες ευρωβουλευτίνες… τί να τους κάνεις τους εχθρούς;
Είναι απίστευτες. Είναι αθεόφοβες. Και το χειρότερο, είναι ότι δεν ντρέπονται καθόλου!
Ας τους ευχηθούµε –χρονιάρες µέρες που είναι- κάποια στιγµή να αποκτήσουν την ορθή και απαιτούµενη αυτογνωσία… και να ντραπούν, έστω και καθυστερηµένα και διαβάστε το γιατί: 
Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη, χωρίς να έχουν την παραµικρή αίσθηση εθνικής ευθύνης της ιδιότητάς τους, µέσα στο ευρωκοινοβούλιο, δεν δίστασαν να «µαλώσουν» τον εκπρόσωπο της Κοµισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, επειδή τόλµησε να υποστηρίξει τα ελληνικά αιτήµατα έναντι των εµµονών του ΔΝΤ! Και τότε οι δύο αυτές Ελληνίδες (ας θυµηθούν αυτή τους την ιδιότητα οι ίδιες, πριν είναι αργά) πετάχτηκαν και “την έπεσαν” στον Μοσκοβισί, κανονικά!!!
Η Καϊλή, µάλιστα, φανέωσε και την πραγµατική αιτία του εκνευρισµού της, λέγοντας: «Εκτός από το να κατηγορείτε το ΔΝΤ και το Συµβούλιο, αλλά και να καλύπτετε τον Τσίπρα και την εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή του, έχετε να µας πείτε τ;i θα κάνει η Επιτροπή σας, για να σταµατήσει να στέλνει πια το λογαριασµό στους Ελληνες φορολογουµένους αυτής της αποτυχηµένης -όχι µόνο εκτίµησης- αλλά και προγράµµατος, που έχει εφαρµόσει η Ελλάδα;» Δηλαδή, ότι η ελληνική κυβέρνηση φταίει και ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο! Και εφόσον η Κοµισιόν υποστηρίζει την Ελλάδα έναντι του ΔΝΤ, τότε φταίει και αυτή! Μόνο το ΔΝΤ δεν φταίει!!! 
Μα, πώς είναι δυνατόν να µη ντρέπεται καθόλου και να νομίζεται Ελληνίδα;
Όπως ακριβώς, είναι δυνατόν να µη ντρέπεται και η Σπυράκη καθόλου, η οποία αφού πήρε το λόγο, ανέφερε: «Στην Ελλάδα ξαναζούµε τον εφιάλτη της αβεβαιότητας και αυτός ο εφιάλτης επαναλαµβάνεται και πληγώνει βαριά τη ζωή των Ελλήνων και δεν είµαστε εδώ για να παραγνωρίσουµε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που µε την καθυστέρησή της, τους στέλνει το λογαριασµό». Δηλαδή, ότι η Κοµισιόν αυτό κάνει! Παραγνωρίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα! Ό,τι ακριβώς θα έλεγε δηλαδή και ο Τόµσεν ή η Βελκουλέσκου, αλλά η Βελκουλέσκου είναι µια Ρουµάνα που δουλεύει στο ΔΝΤ. Ας λέει ό,τι θέλει. Αυτές, που είναι και Ελληνίδες; (Είπαµε, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το θυµηθούν, ή είναι εξεταστέο…)
Το λέει και ο Αδωνις! Η οικονοµία θα πάει καλά!
Δεν θα βουλιάξει η οικονοµία, λέει ο Αδωνις, αν τελικά κλείσει η αξιολόγηση. Θα σταθεροποιηθεί! Μα, αν όντως καταστρεφόµασταν διαρκώς, µέσα στο 2016, το αποτέλεσµα της διαπραγµάτευσης θα είναι τόσο καλό, που θα σταθεροποιήσει την κατάσταση; Αυτό λέει ο Αδωνις; Ή τελικά δεν καταστρεφόµασταν τελικά µέσα στο 2016, και απλά οµολογεί την προπαγάνδα του ετεροχρονισµένα; Μάλλον, κανένα από τα δύο. Απλώς, ξέρει ότι όταν µιλά στο Bloomberg, δεν µπορεί να λέει τις βλακείες που λέει στο ΣΚΑΪ!
Όπως έχει γραφεί πάρα πολλές φορές, η ΝΔ, υιοθετώντας την εµµονή Αδωνι για σκληρή αντεπίθεση σε όλα τα µέτωπα εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (εµµονή που ταίριαξε απόλυτα µε τη δίψα του Κυριάκου να επιβεβαιώσει –πρώτα πρώτα στον εαυτό του- ότι µπορεί γρήγορα να γίνει πρωθυπουργός, σαν το µπαµπά του), αυτό που κατάφερε ως κόµµα, ήταν να εγκλωβιστεί σε ένα απίστευτο στρατηγικό αδιέξοδο, από το οποίο δεν µπορεί τώρα πια να ξεφύγει, παρά µόνον µε ένα τρόπο! Κάνοντας τα στελέχη του κόµµατος την κωλοτούµπα της ζωής τους, και ελπίζοντας ότι ο λαός είναι τόσο βόδι… που δεν θα το πάρει χαµπάρι!!!
Να, π.χ. ο Αδωνις έχει αρχίσει ήδη να το προσπαθεί!
Πού πήγε η καταστροφή, οεο;
Όλο το 2016, η ελληνική οικονοµία κατέγραφε µια τροµερά ευοίωνη πορεία, πετυχαίνοντας κάθε φορά τριµηνιαίο αποτέλεσµα καλύτερο του αναµενόµενου. Ασχέτως που οι τηλεδηµοσιογράφοι -ειδικά το 2016- λύσσαξαν ότι βουλιάξαµε στην ύφεση. Ψέµατα έλεγαν… Είχαµε 2 συνεχόµενα τρίµηνα µε αυξανόµενη ανάπτυξη, µέχρι να έρθει το αρνητικό πρόσηµο στο τελευταίο τρίµηνο κι’αυτό ξεκάθαρα, λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση, που είναι µια συγκυρία και όταν µε το καλό παρέλθει (σε πολύ σύντοµο χρόνο) η ανάπτυξη θα ξανάρθει, και µάλιστα δριµύτερη στη χώρα. Αυτά έγραφαν οι αντικειμενικοί παρατηρητές όλο το 2016. Ο Αδωνις τί έλεγε, αλήθεια;
Δεν έλεγε ότι καταστρεφόµαστε; Δεν έλεγε ότι βουλιάζουµε στην ύφεση; Δεν έλεγε ότι έχουµε ήδη πέσει στα βράχια; Ε, λοιπόν, σήµερα ξέρετε τι λέει; Ότι ο Τσίπρας θα κλείσει την αξιολόγηση και πως «για το λόγο αυτό, η ελληνική οικονοµία θα σταθεροποιηθεί και δεν θα βουλιάξει»! Αυτό είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο διάσημο Bloomberg.
Μα, πώς είναι δυνατόν να µη βουλιάξει; Αφού από την πρώτη στιγµή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κανάλια και η ΝΔ µας λένε ότι συνεχώς όλα χειροτερεύουν!!! Πώς είναι δυνατόν να µη βουλιάξουµε τελικά; (Ρε σεις, εκεί στον ΣΚΑΪ, τον ακούτε τον Άδωνι;).
Ξεφτιλίζονται. Για την ακρίβεια, ξεκίνησαν να ξεφτιλίζονται. Εχουµε να δούµε πολλή ξεφτίλα ακόµη µπροστά µας.
Ο Άδωνις τι πιστεύει;
 Όλο το 2016, τα γαλάζια στελέχη και οι τηλε-«συνάδελφοι» -προεξάρχοντος του Αδώνιδος- µάς έλεγαν ότι τα έσοδα υστερούν, ότι η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, ότι η ανεργία αυξάνεται, ότι τα λουκέτα αυξάνονται, ο τουρισµός καταστρέφεται και τόσα άλλα.
 Η αλήθεια, βέβαια, όπως προκύπτει από τα επίσηµα στοιχεία, είναι ότι τα έσοδα υπερκάλυπταν κάθε φορά τους στόχους, ότι η χώρα ήταν σε ανάπτυξη ένα εξάµηνο µέσα στο 2016 (και αυτό θα επανέλθει και θα εγκατασταθεί µόνιµα µετά το πέρας της αξιολόγησης), η ανεργία µειωνόταν και µειώνεται σταθερά, τα λουκέτα µειώνονται, ο τουρισµός έκανε νέο ρεκόρ κ.λπ.
Και τώρα, έρχεται το βασικό ερώτηµα: Ποια από τις δύο αναλύσεις πιστεύει ο Αδωνις βαθιά, µέσα του;
Την πρώτη, την καταστροφολόγα ή τη δεύτερη, την αισιόδοξη, που λέει ότι επιτέλους η Ελλάδα, µετά από την κρίση, είναι έτοιµη να ανασάνει, και πως η οικονοµία θα πάει καλά;
Μα, αν πιστεύει την πρώτη, την καταστροφολόγα (αυτή που υιοθετούσε στις δηµόσιες εµφα νίσεις του και ο ίδιος, δηλαδή), τότε δεν µπορεί στα σοβαρά να πιστεύει ότι η οικονοµία «θα σταθεροποιηθεί» µετά την αξιολόγηση!!! Γιατί κατά τη δική του ανάλυση, η αξιολόγηση θα φέρει νέα δυσβάσταχτα µέτρα λιτότητας, που θα επιβαρύνουν τους ασθενέστερους. Αυτό δεν πιστεύει; Αυτό δεν µας λέει οληµερίς η γαλάζια προπαγάνδα (του ΣΚΑΪ); Μα, αν ισχύουν αυτά, πώς είναι δυνατόν η κατάσταση «να σταθεροποιηθεί»;
 Τελικά, δεν θα χαθούν έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές µε το νέο ασφαλιστικό;
 Δεν θα πνιγεί η κοινωνία στη λιτότητα;
 Δεν θα έχουµε νέα υστέρηση εσόδων;
 Δεν θα συνεχίσει η ανεργία να αυξάνεται;
 Τα λουκέτα; Δεν θα συνεχίσουν;
Ή µήπως µας λέει ο Αδωνις, ότι ενώ αυτά συνέβαιναν όντως µέσα στο 2016, το κλείσιµο της αξιολόγησης είναι αυτό που θα αντιστρέψει την πορεία τους; Άρα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγµατεύεται σωστά; Ότι θα είναι τόσο καλό το αποτέλεσµά της, που θα καταφέρει να αντιστρέψει µια αρνητικά διαµορφωµένη κατάσταση στην οικονοµία;
Ενα από τα δύο μπορεί μόνο να ισχύει… (Ας διαλέξει, έτσι όπως τα έκανε ο κακόµοιρος).
Βασικά συµπεράσµατα
Για να κάνει αυτή τη δήλωση τώρα ο Αδωνις (ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση και αυτό θα οδηγήσει σε σταθεροποίησης της οικονοµίας), σηµαίνει ότι πλέον έχει αντιληφθεί και ο ίδιος τα εξής 3 πράγµατα:
1. Η αξιολόγηση θα κλείσει και εφόσον κλείσει και ακολουθηθεί η προβλεπόµενη πορεία των πραγµάτων, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι η ανάπτυξη θα κάνει την εµφάνισή της στα τριµηνιαία αποτελέσµατα της ΕΛΣΤΑΤ, µε τρόπο µάλιστα ηχηρό.
2. Οταν µιλάει στο εξωτερικό, δεν µπορεί να λέει βλακείες, όπως κάνει στο ΣΚΑΪ. Ναι μεν, µπορεί να τονίσει ότι η ΝΔ θα τα έκανε όλα πολύ καλύτερα, όµως θέτει µια λογική βάση συζήτησης, περί έστω σταθεροποιηµένης οικονοµίας! Δεν λέει τις βλακείες που λέει στους ντόπιους ακροατές του, ότι η χώρα κάθε λεπτό καταστρέφεται και βουλιάζει! Το αντίθετο! Λέει ότι η οικονοµία δεν θα βουλιάξει μεε τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Τσίπρα! (Μα, τί μέγας κωλοτούµπας είναι αυτός ο βιβλιοπώλης…).
3. Το αίτηµα για εκλογές καταντά πλέον µια βλακεία και µισή. Αν ο αντιπρόεδρός σου, λέει δηµόσια ότι η οικονοµία θα σταθεροποιηθεί, πώς να ζητήσεις εκλογές µετά, Κυριάκο μου;
Μπούµερανγκ
Μπορεί συχνά να κουράζουν οι επαναλήψεις, αλλά έχει σηµασία να τονίσουµε για άλλη µια φορά, ότι αυτό το µόνιµο και διαρκές αίτηµα της ΝΔ για εκλογές, θα αποδειχθεί το µεγαλύτερο στρατηγικό φιάσκο στην πολιτική ιστορία του τόπου. Γιατί το αίτηµα για εκλογές –ειδικά σε τέτοιες περιόδους εθνικών µαχών και διεθνούς διαπραγµάτευσης- δεν µπορεί να είναι ένα αίτηµα διαρκείας. Είναι ένα επικοινωνιακό εργαλείο και μόνο για να οδηγήσεις σε κορύφωση την πολιτική ένταση κάποια στιγµή. 
Όχι όμως για πολύ, γιατί δεσµεύει τη ρητορική σου στην καταστροφολογία και στην αντεθνική µιζέρια, για καιρό! Και αυτό κουράζει ακόµη και τους δικούς σου κάποια στιγµή. (Κρίµα που δεν έχουν αντιληφθεί οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ σε τί βαθύ τούνελ αναξιοπιστίας έχουν βάλει το κόµµα µε τις αποφάσεις τους. Θα τους κοστίσει το 2019).
Το διαρκές και µόνιµο αίτηµα για εκλογές, χαρακτηρίζει πλέον όλη τη στάση της ΝΔ, με το επιχείρημα ότι τα πράγµατα πάνε από το κακό στο χειρότερο, και για αυτό ζητάω εκλογές και με το γνωστό υποστηρικτικό αφήγηµα: Οι αριστεροί δεν ξέρουν από οικονοµία και µόνον εμείς γνωρίζουμε και µπορούμε…
Σε συγκεκριµένα (ηλικιακά) ακροατήρια, µπορεί να αναπτύξει δυναµική µια τέτοια πολιτική πρόταση. Και ανέπτυξε. Όµως, υπάρχει ένα πρόβληµα: Ότι τους διέψευσε η πραγµατικότητα και τελικά καταστροφή δεν θα δούµε! Μπορεί να ήλπισαν και να επένδυσαν σ’ αυτή, αλλά έκαναν λάθος! Και όπως παραδέχεται και ο Αδωνις πλέον, δεν θα τη δουν ποτέ αυτή την καταστροφή! Γιατί η οικονοµία -τουλάχιστον- θα σταθεροποιηθεί!
Αρα, πάρτε το χαµπάρι. ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ. Πλέον, το λέει και ο ίδιος ο Αδωνις… 
Τι άλλο θέλετε, πια;
Οσα ήξερε -αλλά δεν ελεγε- ο Αδωνις Γεωργιάδης
(Μάζεψα και αφιερώνω στον Αδωνι Γεωργιάδη µερικά από τα νούµερα του 2016, που -όπως αποδεικνύεται τώρα- γνώριζε μεν, αλλά παραποιούσε συνειδητά όλη την προηγούµενη
περίοδο. Γιατί µόνον έτσι µπορεί να εξηγηθεί η τωρινή του αισιοδοξία στο Bloomberg ότι η κατάσταση στην οικονοµία θα σταθεροποιηθεί, σωστά;)
Η δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη στο Bloomberg ότι ο Τσίπρας θα κλείσει την αξιολόγηση και πως έτσι η οικονοµία θα σταθεροποιηθεί και δεν θα βουλιάξει, αποδεικνύει ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ βλέπει πλέον την αλήθεια, γιατί όλα αυτά τα στοιχεία, που εµφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, και δείχνουν ακριβώς ότι η ελληνική οικονοµία έχει µπει σε σωστή αναπτυξιακή τροχιά, τα αναδείκνυε η απλή αντικειμενική λογική Άρα, πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος τη στάση του Άδωνι; Πάντως, φαίνεται ότι τα ξέρει από καιρό, αλλά πλέον δεν μπορεί να το κρύβει και για αυτό –στα ξαφνικά- ξεχνά την καταστροφή… και πάει προς το σταθεροποίηση! Λίγο λίγο, η κωλοτούµπα άρχισε…
Όµως, πέρα από την κωλοτούµπα, εδώ έχουµε µια πρώτη απόδειξη της προπαγάνδας της προηγούµενης περιόδου. (Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες, είναι σίγουρο). Γιατί δεν µπορεί τώρα ο Αδωνις να πιστεύει ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, αν όντως καταστρεφόµασταν κάθε µέρα και πιο πολύ, όλη την προηγούµενη χρονιά! Δεν γίνεται εκεί που ήµασταν στην κατηφόρα, στα ξαφνικά να είµαστε µια χαρά! Πότε σταµάτησε η κατηφόρα, δηλαδή; (Και το γλέντι θα µπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Αυτά παθαίνουν κάποια στιγµή οι ψεύτες και οι λαϊκιστές…).
Αυτό που θα ζήσουµε την επόµενη περίοδο θα είναι η απόλυτη κατάρρευση της καταστροφολογίας τους. Το σκάσιµο µε ορµή στον τοίχο, µε το κεφάλι! Αυτό θα πάθει η επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ, γιατί αυτό είναι το τίµηµα του να παραποιείς την πραγµατικότητα. Κάποια στιγµή, η πραγµατικότητα σε εκδικείται. Όλο το 2016 έσπερναν την καταστροφολογία, όταν τα πράγματα έδειξαν από μόνα τους την πραγματικότητα…
Πορεία πάνω από το στόχο στην οικονοµία
Η Ελλάδα υπερκάλυψε τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 το πρόγραµµα της δικής της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης. Εκτελώντας ένα εµπροσθοβαρές πρόγραµµα, ουσιαστικά έχει υλοποιήσει όλες τις προβλεπόµενες υποχρεώσεις της σε µέτρα, µέχρι το 2018. (Τα µέτρα – αντίµετρα που συζητιούνται τώρα αφορούν στην περίοδο από το 2019 και µετά). Τη διετία 2015 – 2016, η ελληνική οικονοµία:
 Μεταξύ Ιανουαρίου – Δεκεµβρίου 2016 τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισµού ανήλθαν σε 54 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο κατά 1,7 δισ. ευρώ.
 Σύµφωνα µε τα δεδοµένα της Eurostat, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασµα της τάξεως του 0,2% για το 2015, ξεπερνώντας τους ετήσιους οικονοµικούς στόχους που προέβλεπαν έλλειµµα της τάξεως του 0,25%.
 Κατά το 2016 η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασµα της τάξεως του 2%, ξεπερνώντας τους ετήσιους οικονοµικούς στόχους που προέβλεπαν πλεόνασµα της τάξεως του 0,5%.
 Σύµφωνα µε τα διαθέσιµα δεδοµένα του κρατικού προϋπολογισµού, σε τροποποιηµένη ταµειακή βάση, το πρωτογενές ισοζύγιο για την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεµβρίου 2016 ανήλθε σε πρωτογενές πλεόνασµα 4,4 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου πρωτογενούς πλεονάσµατος 1,9 δισ. ευρώ.
 Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεµβρίου 2016, οι ελληνικές εξαγωγές -χωρίς τα πετρελαιοειδή- ανήλθαν σε 18,6 δισ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση της τάξεως του 1,2% σε σύγκριση µε το 2015.
 Η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2017 ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, σηµειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 23,9% σε σύγκριση µε τον Ιανουάριο του 2016.
Αναφορικά µε την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα µε τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτη µεταξύ των 28 της Ε.Ε.!
 Μέχρι το τέλος του 2015, Ελλάδα σηµείωσε ποσοστό απορρόφησης 97%, το υψηλότερο µεταξύ της Ε.Ε.-28.
 Μέχρι το τέλος του 2016, η απορρόφηση είχε υπερβεί το όριο των στόχων κατά 60%.
Η ελληνική µηχανή πήρε µπρος
Αυξήθηκε το πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων κατά 5,5%, ήτοι σε 6,75 δισ. ευρώ. Διευκολύνθηκαν συνεργασίες δηµόσιου – ιδιωτικού τοµέα, µε τα νέα προγράµµατα χρηµατοδότησης που ενίσχυσαν τη ρευστότητα της οικονοµίας. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόµος ενισχύει τη νέα επιχειρηµατικότητα σε τοµείς µε υψηλή προστιθέµενη αξία, µε την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για επτά χρόνια, και προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις. Ακόµη, ιδρύθηκε το Ευρω-Ταµείο «Fund of Funds», µε 260 εκατοµµύρια ευρώ για επιχειρηµατικά κεφάλαια σε συντονισµό µε την ESI – European Structural and Investment Funds. 
Το Ταµείο των Αµοιβαίων Κεφαλαίων υποστηρίζεται από την EFSI – European Fund for Strategic Investments, την καρδιά του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρώπη.
Αναφορικά µε το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, παρά την τηλε-πλιατσικολογία, αυτή τη στιγµή είναι ανακεφαλαιοποιηµένο, καταγράφοντας µάλιστα και υψηλές επιδόσεις µεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.
Αναδιανοµή πλούτου
Ενισχύθηκε η προοδευτικότητα στους φορολογικούς συντελεστές, έτσι ώστε τα υψηλότερα εισοδήµατα να αναλάβουν µεγαλύτερο µερίδιο του δηµοσιονοµικού βάρους, προς όφελος των αδυνάτων. Μ’ αυτό τον τρόπο, λαµβάνει χώρα αυτή τη στιγµή µια έµµεση αναδιανοµή εισοδήµατος στην ελληνική κοινωνία υπέρ των πολλών. Οι πλούσιοι πληρώνουν περισσότερο. Οι φτωχοί πληρώνουν λιγότερο. Αυτό γίνεται µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, όλοι οι καναλάρχες είναι πλούσιοι, και για αυτό µισούν τον ΣΥΡΙΖΑ. (Είναι πάρα πολύ απλό, αν το σκεφτείς…).
Με το συνταξιοδοτικό του Κατρούγκαλου καθορίσθηκε…
 Ενιαίος φορέας ασφάλισης για όλους.
 Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισµό των ασφαλιστικών εισφορών.
 Εθνική Σύνταξη για όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η Εθνική Σύνταξη έχει οριστεί σε 60% του σχετικού ορίου της φτώχειας (ύψους 384 ευρώ το µήνα), και χρηµατοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισµό, λαµβάνοντας υπόψη το ρυθµό αύξησης του ΑΕΠ.
 Βρήκαν πρόσβαση στο σύστηµα Υγείας 2,5 εκατοµµύρια ανασφάλιστοι συµπολίτες µας!
Πόλεµος κατά της φοροδιαφυγής
Σε ό,τι έχει να κάνει µε το µέτωπο κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, µόνο στη λίστα Borjans, η διαδικασία ελέγχου ξεκλείδωσε πάνω από 10.000 λογαριασµούς και εκτιµάται ότι θα είναι σε θέση να παράξει δηµόσια έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Ηδη, οι οικονοµικές αρχές έχουν διατάξει το «πάγωµα» των περιουσιακών στοιχείων για 24 μεγαλοκαταθέτες, ενώ έχουν σχηµατιστεί πάνω από 230 φάκελοι δικογραφιών.
Το πραγµατικό δίληµµα
 Διαβάζοντας κανείς όλα τα ανωτέρω, µπορεί να αισιοδοξεί για το µέλλον. Οτι τα πράγµατα πάνε προς το καλύτερο.
 Ακούγοντας, από την άλλη, την καταστροφολογία του ΣΚΑΪ, µπορεί µόνο να απαισιοδοξεί. Οτι τα πράγµατα πάνε µονίµως προς το χειρότερο.
Ο Αδωνις, που λέει ότι µέσα στο 2017, µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Τσίπρα, η οικονοµία θα σταθεροποιηθεί, ποια ανάλυση πιστεύει από τις παραπάνω;

Ανεξάρτητος Έλληνας πολίτης 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.