Στην Ελλάδα τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει στις λιανικές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,512 ευρώ ανά λίτρο (3 Απριλίου) όταν στο σύνολο της ευρωζώνης η λιανική τιμή περιορίζεται στα 1,399 ευρώ κατά μέσο όρο και στο σύνολο της ΕΕ στα 1,360 ευρώ ανά λίτρο.
Την Τρίτη θέση των ακριβότερων χωρών στην ευρωζώνη καταλαμβάνει η χώρα μας και όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου κίνησης (1,272 ευρώ ανά λίτρο) όντας πίσω μόνο από την Ιταλία και την Φιλανδία.
Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» στην αμόλυβδη, οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν στο 65,73% της τιμής λιανικής.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο φόρος ανά λίτρο φτάνει στο 1 ευρώ καθώς:
1) Μόνο 70 λεπτά είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μετά την πρόσφατη αύξηση στις αρχες του 2017
2) Ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται όχο μόνο επί της διυλιστηριακής τιμής και επί του κέρδους στο στάδιο της εμπορίας αλλά και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
3) Αν προστεθούν και τα διάφορα τέλη τότε η συνολική επιβάρυνση ξεπερνάει το 1 ευρώ
Σε επίπεδο τιμών προ φόρων η Ελλάδα καταλάμβανε την προηγούμενη εβδομάδα τη 16η θέση στην Ευρώπη. Με την πρόσθεση και των φόρων η χώρα μας εκτοξεύεται στην 3η θέση πίσω μόνο από την Ολλανδία και την Ιταλία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.