Νέα project για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Νέα project για την έρευνα υδρογονανθράκων είναι στα «σκαριά» όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δραστηριότητες θα αφορούν σε σεισμικές έρευνες σε έκταση 83 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σχεδιάζει να διενεργήσει η ΕΔΕΥ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπασιάς. Συγκεκριμένα, οι έρευνες θα αφορούν:
-Σε έκταση 26 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στα Νοτιοδυτικά, Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κέρκυρας
-Σε έκταση 11 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που ξεκινά στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μάνης, περιλαμβάνει τα Κύθηρα και φτάνει μέχρι τα Δυτικά της Κρήτης
-Σε έκταση 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νότια της Κρήτης
Όσον αφορά στην κατάσταση στα υπάρχοντα οικόπεδα, ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι τα σεισμικά στην περιοχή των Ιωαννίνων απαιτούν σημαντικές επενδύσεις καθώς πρόκειται για εξαιρετικά βραχώδη περιοχή ενώ στον Πατραϊκό όπου υπάρχει εκτίμηση για απολήψιμες ποσότητες 100 εκατ. βαρελιών έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση έρευνας με διενέργεια σεισμικών 3D.
Για τις έρευνες στη ΒΔ Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας έχουν δοθεί οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για το Κατάκολο, του οποίου τα δικαιώματα παραχωρήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις.  Όπως είναι γνωστό, το βεβαιωμένο και απολήψιμο κοίτασμα είναι 10 εκατ. βαρέλια και η άντληση πετρελαίου από το Κατάκολο όπως είχε αναφέρει η Energean θα αρχίσει το 2018, ενώ οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν φθάνουν σε 50 εκατ. δολάρια.
Για τον Πρίνο αυτή τη στιγμή η παραγωγή φτάνει τις 5 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μπασιάς, βασικοί στόχοι είναι η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και η ενεργειακή ανεξαρτησία, η ανάπτυξη της γεωλογικής γνώσης για τη χώρα, η υποστήριξη και προώθηση της έρευνας για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας σε καινοτόμους τομείς, η  υπογραφή συμφωνιών και η εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης των διεθνών σχέσεων.
Πράσινο φως από Ελεγκτικό Συνέδριο για τα οικόπεδα στην Δυτική Ελλάδα
Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από λίγες ημέρες ο Προσυμβατικός Έλεγχος για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές. Πρόκειται για τα οικόπεδα των περιοχών «ΒΔ Πελοποννήσου» και «Άρτας-Πρέβεζας» που παραχωρούνται στην ΕΛΠΕ και για το οικόπεδο της περιοχής «Αιτωλοακαρνανίας» που παραχωρείται στην Energean Oil&Gas.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού εξέτασε του φακέλους που προσκομίστηκαν αποφάσισε ότι «δεν κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μίσθωσης μεταξύ α) του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., β) του ως άνω Υπουργού και της εταιρείας Energean Oil&Gas και γ) του ως άνω Υπουργού και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., που αφορούν την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αντιστοίχως στις χερσαίες περιοχές “Άρτα-Πρέβεζα”, “Αιτωλοακαρνανία” και “ΒΔ Πελοπόννησος”».
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.