Ο Σόιμπλε απαιτεί τήρηση κανόνων της ευρωζώνης. Αυτούς που η Γερμανία δεν τήρησε ποτέ!

Σόιμπλε: «Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει». Εννοεί τους κανόνες που η Γερμανία δεν τήρησε ποτέ! Αυτός είναι ο λόγος που αναγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεκτιμήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από το 1,7% στο 1,1% με τις εκτιμήσεις για τη Γερμανία να γκρεμίζονται σχεδόν στο μισό από το 2% στο 1,1%. Που οφείλεται αυτό; Μα φυσικά στο γεγονός οτι η Γερμανία δεν τήρησε ποτέ τους κανόνες 
δημοσιονομικών στόχων που ορίζουν οι Βρυξέλλες για τα κράτη μέλη. Τι εννοούμε;
Οι φτωχές προοπτικές ανάπτυξης για τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, αντανακλούν τις υποτονικές συνθήκες και τη στασιμότητα της ζήτησης που ταλανίζουν την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Μια προσεκτική μάτια πίσω από τους αριθμούς αρκεί για να αποκαλύψει τις αποκλίνουσες οικονομικές πορείες των ιδρυτών του ευρώ από την έναρξη της κρίσης.
Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να καταγράψει πλεόνασμα ρεκόρ 7,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο του 6% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει των «απαράβατων» κανόνων του Σόιμπλε, το Βερολίνο θα έπρεπε να τιμωρηθεί με κυρώσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες που απαγορεύουν υπερβολικές ανισορροπίες μεταξύ των χωρών πιστωτών αλλά και οφειλετών.
Αυτο φυσικά δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Το 2003, η Γερμανία αλλά και η Γαλλία αψηφούσαν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης διατηρώντας ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους άνω του 3% του ΑΕΠ. Και οι δύο κατάφερναν να αποφεύγουν συστηματικά τις κυρώσεις, μεχρι το 2011 (!!!) όποτε και επηρρέασαν τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν για χαλάρωμα των κανόνων του Συμφώνου.
Βάσει λοιπόν των όρων του Συμφώνου, αν η Γερμανία δεν τηρήσει τους κανόνες, για τους οποίους διαρρηγνύει τα ιμάτια του ο Σόιμπλε, και αποτυχει να παρέμβει αποτελεσματικά στην οικονομία της, θα πρέπει να της επιβληθεί πρόστιμο στην αξία του 0,1% του ΑΕΠ της.
Καταλάβαμε τώρα για ποιους κανόνες, στην Ευρωζώνη των ανισοτήτων, μιλάει ο Σόιμπλε;
Πηγή: Telegraph