Φορολογικό στοιχείο αποτελούν για πρώτη φορά τα αυτοκίνητα σε ακινησία

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr
Για πρώτη φορά τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία αποτελούν φορολογητέα ύλη ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα φορολογικά δεδομένα αποτελώντας παράλληλα «προάγγελο» άσχημων ειδήσεων για το Περιουσιολόγιο!
Ειδικότερα στην η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2016-2017 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Εξαιρούνται από την χορήγηση επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των 2 ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί ΙΧ αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία».
Στις εξαιρέσεις επομένως για το επίδομα θέρμανσης λαμβάνεται υπόψη ότι αν μια οικογένεια έχει στην κατοχή του περισσότερα από 2 αυτοκίνητα, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας, δεν θα λάβουν το επίδομα.
Ως γνωστόν αν ένα όχημα βρίσκεται σε φορολογική ακινησία, με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας του στην εφορία, δεν αποτελεί φορολογητέα ύλη και ο φορολογούμενος δεν το συμπεριλαμβάνει ούτε στην φορολογική του δήλωση ενώ επίσης δεν έχει τεκμήριο διαβίωσης αλλά ούτε και ο κάτοχός του καταβάλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης σε περίπτωση που έχει κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ.
Με την συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνεται και το ρεπορτάζ του Enikonomia στις 29 Νοεμβρίου 2015 σύμφωνα με το οποίο το Περιουσιολόγιο αναμένεται να αποτελέσει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και σκαφών που θα διατηρούν σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας.
Ειδικότερα σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο στο Περιουσιολόγιο θα καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων ή σκαφών που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία καθώς έχουν καταβληθεί πολλές χιλιάδες ευρώ για να αποκτηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η αναγραφή των οχημάτων και σκαφών στο Περιουσιολόγιο έχει στόχο την φορολόγησή τους ως πάγια περιουσιακά στοχεία ασχέτως αν βρίσκονται σε κίνηση ή όχι.
‘Αλλωστε και οι κατοικίες που δεν κατοικούνται φορολογούνται οπότε το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεν μπορούν να εξαιρεθούν πάγια κινητά περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας της φορολογικής ακινησίας που βρίσκονται.
Παράλληλα με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος στις μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας που παρατηρείται κάθε τέλος του χρόνου στις εφορίες όπως επίσης και στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές όπου οι ιδιοκτήτες σκαφών καταθέτουν τις αντίστοιχες ‘Αδειες Πλόων.
Ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους υπολογίζεται σε 1 εκατ. ΙΧ ενώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών έχουν επίσης καταθέσει τις ‘Αδειες Πλόων των σκαφών τους για να γλιτώσουν από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Να υπενθυμίσουμε πως ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω και στα σκάφη από 5 μέτρα και άνω…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.