Προγράμματα Loyalty: Ευκαιρία ή μύθος για τα σούπερ μάρκετ;

Η αγορά των σούπερ μάρκετ είναι δυναμική, αλλά και κορεσμένη. Μπορεί οι τζίροι να μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, τα περιθώρια κέρδους, όμως, στενεύουν.

Μετά τις βασικές κινήσεις που ορίζουν τη νέα πραγματικότητα, με εντυπωσιακότερη αυτή της έλευσης της Μασούτης στην Αττική, η αγορά κινείται ανάμεσα σε προσφορές, κουπόνια και loyalty cards.

Σε μία αγορά που όλα γίνονται για τον πελάτη, και ειδικότερα για τη μόνιμη προσέλκυση του πελάτη, όλοι παραδέχονται ότι οι προσφορές αποτελούν το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή, σταδιακά, η δυναμική τους μειώνεται, κυρίως γιατί τα όρια ευελιξίας από τους προμηθευτές στενεύουν.

Το «κλειδί» βρίσκεται στα προγράμματα επιβράβευσης πελατών (loyalty programs), που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Επί της ουσίας, όλα κρίνονται στο κατά πόσον είναι πραγματικές και άμεσες οι παροχές, αν δηλαδή η έκπτωση δίνεται στο ταμείο τη στιγμή της αγοράς. Για παράδειγμα, υπάρχει αλυσίδα που δίνει επιταγές με τις αγορές, αλλά αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε επόμενες αγορές του καταναλωτή.

Κάποιες αλυσίδες δεν έχουν αντίστοιχο πρόγραμμα και δηλώνουν ότι δεν τα θεωρούν εύχρηστα, καθώς επενδύουν στις χαμηλές τιμές κάθε μέρα στο ράφι για κάθε πελάτη. Άλλοι, δίνουν συγκεκριμένες προσφορές, υπό την μορφή συνδυαστικών αγορών και δωροεπιταγών που, τις περισσότερες φορές, μπερδεύουν τον καταναλωτή καθώς του διαταράσσουν την αγοραστική του προτίμηση.

Το loyalty πρόγραμμα της Μασούτης φαίνεται ότι διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα και στην φιλοσοφία αλλά και στις παροχές του. Με την mascard στον Μασούτη οι πόντοι (που συγκεντρώνονται με τις αγορές) εξαργυρώνονται αμέσως στο ταμείο. Για κάθε 200 πόντους υπάρχει άμεση έκπτωση 6 ευρώ, που ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μειώσει το κόστος των αγορών του αμέσως.

Όσο η οικονομία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και το εισόδημα που διαθέτει ο καταναλωτής δεν έχει σημαντική αλλαγή, κάθε προσφορά, κάθε πρόγραμμα επιβράβευσης, και γενικότερα κάθε λεπτομέρεια που κάνει τις αγορές οικονομικότερες, και πιο «έξυπνες», μετράει. Και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.