Μάριο Ντράγκι «Ειναι εφικτό ακόμη και το 3,5% πλεόνασμα»


Απάντηση σε επιστολή του
Στ. Κούλογλου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιο χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 3,5 και 4,5% του ΑΕΠ και ύστερα από τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου το 2018, έδωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά πως το ποσοστό του 3,5% το 2018 είναι εφικτό, αν η Ελλάδα εφαρμόσει έγκαιρα τα συμφωνηθέντα. Εμφανίζεται επιφυλακτικός για το εάν ο εν λόγω στόχος είναι δυνατό να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο για μεγάλο διάστημα.
Απάντηση του κ. Ντράγκι εξ ονόματος της ΕΚΤ
Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Κούλογλου,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 3 Φεβρουαρίου 2017.
Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, αν εφαρμοστούν γρήγορα και διεξοδικά στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Μεσοπρόθεσμα, αναγνωρίζουμε ότι η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό το επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι μια φιλόδοξη απαίτηση. Η χρονική περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρεαλιστικά αυτόν τον στόχο μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αναφορικά με το πλαίσιο που παρουσιάστηκε στη δήλωση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 25ης Μαΐου 2016 [1], σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που διενεργήθηκε και δημοσιεύθηκε από τα θεσμικά όργανα (τον Ιούνιο του 2016), οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας εκτιμάται, βάσει των προβολών, ότι θα υπερβούν τα σχετικά όρια τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα παραδοχών εργασίας. Ως έχει, η έκθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Θα πρέπει να διενεργηθεί μια αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους όχι μόνο σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, αλλά και σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δυσμενών εξελίξεων.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να διευθετηθούν μόνο με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται η ισχυρή πολιτική στήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Συνεπώς, προσμένουμε σε μια λύση στο πλαίσιο της Ευρωομάδας που θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Με εκτίμηση,
Μάριο Ντράγκι
[1] Σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωομάδας, η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μεσομακροπρόθεσμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.