Επιβεβαιώνει την ύπαρξη εγγράφου για το ελληνικό χρέος η Γερμανία

Τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε ρητώς την ύπαρξη εσωτερικής γνωμοδότησης σχετικά με το ελληνικό χρέος, την οποία επικαλούνται οι γερμανικές εφημερίδες Handelsblatt και Die Welt.
Κατά τη Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επί της ουσίας φαίνεται να επιβεβαιώνει τα εν λόγω δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, το Βερολίνο εκτιμά πως μια ενδεχόμενη αναστολή χρέους για την Ελλάδα ως το 2040, θα στοίχιζε τους δανειστές 120 δισ. ευρώ.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για γνωμοδότηση παλαιότερης ημερομηνίας και έκανε λόγο για μαθηματικούς υπολογισμούς, τους οποίους ο καθένας θα μπορούσε να έχει κάνει. Επισήμανε, δε, ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι ώστε να διατηρηθεί ένα χρέος βιώσιμο, είτε μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε μέσω του ύψους των επιτοκίων ή άλλων παραγόντων.
Πάντως, το ζητούμενο προς το παρόν, είναι ότι τον Φεβρουάριο, θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Το πλεόνασμα αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Από την άλλη πλευρά, ένα μικρότερο πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα επέφεραν «μεσοπρόθεσμα» μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για την Ελλάδα και μεγαλύτερα βάρη για τους πιστωτές.
Όπως τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ, δεν γίνεται να μην υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις και μέτρα και την ίδια στιγμή να θέλεις να τα αντισταθμίσεις με ελαφρύνσεις στο χρέος.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% αφορά το τρέχον πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του τον επόμενο χρόνο. Οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την ελάφρυνση του χρέους, θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου βοήθειας. Βέβαια, είναι γνωστό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήθελε και πέραν του 2018 την καθιέρωση πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό το ύψος για ένα «μεσοπρόθεσμο» διάστημα.
Το σκεπτικό του είναι απλό: όσα περισσότερα βάρη αναλάβει η Ελλάδα, τόσα λιγότερα θα πρέπει να σηκώσει η Γερμανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.