Πηγή Ε.Ε.: Πάνω από τον στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016- Διαφορετική θέση το ΔΝΤ

Πολύ υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον στόχο που είχε τεθεί στα πλαίσια του προγράμματος και πολύ πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις είχε η Ελλάδα πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις δανειστών της Ευρωζώνης, όπως είπε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε, τοποθετώντας το μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ.
Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας έχει γίνει σημείο τριβής ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί πως το πλεόνασμα του 2016 ήταν μόλις 0,9%.
Πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που θα μπορούσαν να λειάνουν τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, οι οποίες έχουν κολλήσει αυτή τη στιγμή στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν τώρα πως το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι «περίπου 3,5% του ΑΕΠ», αν και τα τελικά ποσοστά θα γνωστοποιηθούν τον Απρίλιο. Αυτό θα είναι συμβατό με τον στόχο που έχει τεθεί για το 2018 όταν και τελειώνει το πρόγραμμα, όπως τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες του ΟΛΘ και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αναμενόταν να φτάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ φέτος και 1,9 δισ. ευρώ το 2018. Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 2,7 δισ. ευρώ φέτος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.