Απίστευτο! Στα 500 ευρώ ανήλθε η ενδοσυνεδριακή τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σιγά – σιγά οι χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος θα πιάσουν τα 20 λεπτά του ευρώ ανά KWh!!!

Στην Ουγγαρία αποδίδουν τη βίαιη άνοδο της τιμής της MWh που εκτοξεύτηκε στα 184,79 ευρώ σημειώνοντας ημερήσια άνοδο κατά 59% χθες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας.
Πρόκειται για τιμή ρεκόρ από τις αρχές του έτους μέχρι την Πέμπτη 11 Ιουλίου.
Οι ειδικοί έδωσαν την εύκολη απάντηση δικαιολογώντας την κατακόρυφη αύξηση της τιμής της MWh σημειώνοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση προκαλεί αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δείχνοντας την Ουγγαρία.
Βέβαια οι ειδικοί δεν μπαίνουν στο κόπο να αιτιολογήσουν τις περιπτώσεις που η τιμή της ευρωπαϊκής MWh κινείται σε καθοδική τροχιά ενώ η αντίστοιχη τιμή έχει σημαντική άνοδο στην ελληνική αγορά.

Στα 500 ευρώ το κόστος της MWh στις 20:00

Η 24ωρη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν της «πυρκαγιάς» αφού έγραψε ανώτατη τιμή τα 500 ευρώ ανά MWh και μάλιστα δύο φορές.
Η πρώτη έγινε χθες στις 8 το βράδυ και επόμενη στις 9 το βράδυ δίνοντας ώθηση στη μέση τιμή.
Στις 10 το βράδυ έγραψε τα 390 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας μικρή πτώση.
Οι συνολικές ποσότητες ενέργειας που ζητήθηκαν στο κρίσιμο τρίωρο ανήλθαν σε 18.000 MWh όταν η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε σε 223.230 MWh.
H στιγμιαία ζήτηση σε ενέργεια που έφερε τις ενδοσυνεδριακές τιμές των 500 ευρώ αντιστοιχεί το 1% επί του συνολικής ζήτησης.
Πηγές της αγοράς λένε ότι η ζήτηση προήλθε από την Βουλγαρία αλλά τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες.

Η Βουλγαρία λένε ζήτησε ρεύμα με τιμή τα 500 ευρώ

Ο αγοραστής που ζήτησε ρεύμα τις κρίσιμες ώρες πλήρωσε προς 500 ευρώ ανά MWh.
Βεβαία οι ακραίες συμπεριφορές επιβαρύνουν τα εκατομμύρια των νοικοκυριών που θα κληθούν τον επόμενο μήνα να πληρώσουν πιο ακριβά την τιμή της KWh.
Ο λογαριασμός των τιμολογίων του Αυγούστου θα ανακοινωθεί την 1η του μήνα.
Η πορεία της τιμής της MWh θα έχει ανοδική πορεία εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.
Σιγά – σιγά οι χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος θα πιάσουν τα 20 λεπτά του ευρώ ανά KWh.

Το ΥΠΕΝ κάνει τον… διαιτητή σε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει μεσάνυχτα για όσα συνέβησαν χθες στο Χρηματιστήριο Ενεργείας όπως και για τις ενδοσυνεδριακές τιμές αλλά και για την τελική τιμή των 184 ευρώ.
Οι ενδοσυνεδριακές τιμές των 500 ευρώ δεν ανησυχούν την ηγεσία του ΥΠΕΝ που πιθανόν τις αποδίδει στην εποχικότητα.
Δεν περνάει η σκέψη το Χρηματιστήριο Ενέργειας να θυμίζει ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τους διαιτητές να είναι «πιασμένοι» από τους ενδιαφερόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη τιμή της συνεδρίασης ήταν τα 75 ευρώ ενώ πριν από μερικές συνεδριάσεις ήταν τα 0.04 λεπτά του ευρώ έγιναν 21.
Η τιμή του TTF στην αγορά της Ολλανδίας ήταν στα 31 ευρώ ανά MWh.
Τα νοικοκυριά που παραμένουν στα ειδικά – πράσινα τιμολόγια ρεύματος να αρχίζουν να κατανοούν ότι οι λογαριασμοί θα κινηθούν ανοδικά για δεύτερο μήνα.
Η μέση τιμή ΤΕΑ του Ιουλίου γράφει 113 ευρώ ανά MWh έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με την ΤΕΑ του Ιουνίου που ήταν στα 98 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.