Έκτακτο Επίδομα: «Ανοίγει» η «βεντάλια» των δικαιούχων – Τι ποσά θα δοθούν

«Ανοίγει η βεντάλια», όπως όλα δείχνουν, των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος, το οποίο προγραμματίζεται να καταβληθεί την περίοδο των Χριστουγέννων. Πέραν από τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους έχουν προσωπική διαφορά, την έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο σχεδιασμός αναμένεται να συμπεριλάβει και τις οικογένειες με παιδιά, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και εκείνους που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα.

Η επιβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης επί των κερδών των διυλιστηρίων, αλλά και η πορεία των κρατικών εσόδων γενικότερα, δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να διευρύνει τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος και της επιτρέπει να το καταβάλλει και σε όσους λαμβάνουν επίδομα τέκνων, αλλά και σε όσους παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι ως έκτακτο επίδομα

Μέχρι τώρα πάντως το μόνο που έχει «κλειδώσει» οριστικά είναι η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και κατά συνέπεια δεν θα δουν στην … τσέπη τους την καθιερωμένη αύξηση. Εντούτοις, φαίνεται πως στον κατάλογο των δικαιούχων θα προστεθούν και όσοι λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21,το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα ΑμεΑ, όπως και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Το εν λόγω έκτακτο επίδομα θα δοθεί στους δικαιούχους στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και συγκεκριμένα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του ‘24.

Η έκτακτη ενίσχυση θεωρείται δεδομένο πως θα καταβληθεί σε εκείνους τους απόμαχους της εργασίας που δεν θα δουν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις το «μοντέλο» θα είναι ανάλογο με εκείνο το οποίο είχε υιοθετηθεί πέρυσι.

Ποια ήταν όμως τα ποσά που χορηγήθηκαν ως έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους την περασμένη χρονιά και πιθανότατα θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και φέτος;

Η καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς, αφορούσε σε 750.000 συνταξιούχους (δηλαδή το 1/3 των απόμαχων της εργασίας) και το έλαβαν όσοι είχαν συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.

Συγκεκριμένα το επίδομα προσωπικής διαφοράς κυμαινόταν από 100 έως και 200 ευρώ και χορηγήθηκε ως εξής:

  • για όσους λάμβαναν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λάμβαναν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάναν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 100 ευρώ.

Τι ποσά θα λάβουν οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες

Εάν και εφόσον τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την Συνεισφορά Αλληλεγγύης των διυλιστηρίων επαρκούν θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση και σε μια σειρά από ευάλωτες ομάδες, αντίστοιχες με αυτές που είχαν εισπράξει έκτακτη ενίσχυση και την προηγούμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα:

  • ποσό 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, του ΟΠΕΚΑ.
  • Στα 200 ευρώ ανέβηκε η ενίσχυση με την μορφή επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους 225.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, όπως και του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση έλαβαν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21: Οι δικαιούχοι ήταν περίπου 800.000 και εισέπραξαν επιπλέον μιάμιση δόση του επιδόματος που λαμβάνουν.
  • Ενίσχυση έλαβαν και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Τους χορηγήθηκε εκτάκτως ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στο ήμισυ του μηνιαίου επιδόματος που τους αναλογεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.