Τα αλλάζουν όλα – Σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και πριμ παραγωγικότητας

Νέα εποχή για τις ΔΕΚΟ με σύγχρονα μοντέλα διοίκησης, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα φέρει άμεσα στη βουλή με στόχο να ξεπεραστούν οι χρόνιες «παθογένειες» και «αγκυλώσεις» που εμποδίζουν σήμερα την ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ στα πρότυπα της ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με τους βασικούς άξονες να προβλέπουν την τοποθέτηση μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα στην ηγεσία τους ώστε να ανταποκρίνονται στο πνεύμα των αλλαγών και τη μετάβαση τους στην ψηφιακή εποχή, μετατάξεις υπαλλήλων σε θέσεις με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για την άμεση κάλυψη των αναγκών αλλά και μπόνους παραγωγικότητας τα οποία θα είναι όμοια με αυτά των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν το σύνολο των ΔΕΚΟ που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερ ταμείου και παραμένουν προβληματικές. Σήμερα, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ, στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου βρίσκονται άλλες 13 ανεξάρτητες θυγατρικές, εισηγμένες σε αγορές και μη. Στις εισηγμένες περιλαμβάνεται η ΔΕΗ (ποσοστό 34,12%), η εταιρία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, τα οποία επέστρεψαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη διαχείριση του κεντρικού Δημοσίου.
Οι μεγάλες αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο αφορούν κυρίως τις μικρότερες ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του Υπερ Ταμείου. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Όμιλος ΟΑΣΑ των Συγκοινωνιών Αθηνών και οι θυγατρικές για τις οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και τις σταθερές συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), τα ΕΛΤΑ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ, η HELLEXPO ΔΕΘ, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Αθήνα και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές, η Διώρυγα Κορίνθου και το ειδικό Ταμείο Φαιστός Ventures.
Για τις ΔΕΚΟ των μεταφορών σχεδιάζονται κοινές προμήθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους ενώ εξετάζεται η είσοδος ιδιωτών σε ορισμένες υπηρεσίες. Επίσης θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις αστικές συγκοινωνίες και τα ΕΛΤΑ.

Για τον ΟΑΣΑ θα υπάρξει κοστολόγηση των δραστηριοτήτων ενώ θα εξεταστεί εάν κάποιες από τις υφιστάμενες περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ριζικές θα είναι οι αλλαγές για τα ΕΛΤΑ όπου και εδώ εξετάζεται μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να περάσουν σε κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από χρόνια ζητήματα, και δημιουργήθηκε το πλαίσιο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η νέα νομοθετική παρέμβαση θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των δημοσίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση των κερδών τους αλλά και τη μεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις. Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα καλύψει ένα χρηματοδοτικό «κενό» που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, sovereign fund που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είναι μέτοχος στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.