Η S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global μείωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ισραήλ σε A+ από AA-, καθώς η πρόσφατη αύξηση της αντιπαράθεσης με το Ιράν αυξάνει τους ήδη αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Ισραήλ.

«Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών», ανέφερε η S&P Global στη δήλωσή της.

«Βλέπουμε επί του παρόντος αρκετούς πιθανούς κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ουσιαστικής, άμεσης και διαρκούς στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν», σημείωσε ακόμα.

Η υποβάθμιση ήρθε λίγες ώρες πριν το Ισραήλ αντεπιτεθεί στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

«Κατά την άποψή μας, η πρόσφατη αύξηση της αντιπαράθεσης με το Ιράν αυξάνει τους ήδη αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Ισραήλ», δήλωσε μια ομάδα αναλυτών της S&P με επικεφαλής τον Maxim Rybnikov.

«Αναμένουμε ότι ενώ θα αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ πρόκειται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 – έναντι της προηγούμενης παραδοχής μας για στρατιωτική δραστηριότητα που δεν θα διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες», ανέφερε περαιτέρω ο οίκος.

Ο οίκος S&P δημοσίευσε επίσης μια αρνητική μακροπρόθεσμη προοπτική αξιολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσθετη υποβάθμιση στο μέλλον.

«Μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία δεν είναι το βασικό μας σενάριο, θα μπορούσε να έχει περαιτέρω ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση ασφάλειας του Ισραήλ και κατά συνέπεια, στις οικονομικές, δημοσιονομικές παραμέτρους και στο ισοζύγιο πληρωμών του. Μειώσαμε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ σε A+/A-1 από AA-/A-1+. Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις είναι αρνητικές», αναφέρει ακόμα.

Απαντώντας στην υποβάθμιση, ο Γενικός Λογιστής του Ισραήλ Yali Rothenberg, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να ενεργήσει με δημοσιονομική ευθύνη για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οίκος Fitch αφαίρεσε το Ισραήλ από την «αρνητική αξιολόγηση» και διατήρησε την αξιολόγηση A-plus, αλλά ανέφερε τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα ως «κίνδυνο».

Επίσης, τον Φεβρουάριο, ο οίκος Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.