Τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία αρχίζουν μετά το 2026

Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα η Ελλάδα μετά το 2025 – 2026 που περιορίζεται το effect του Ταμείου Ανάπτυξης, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έθιξε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemedium Cap (SMERC) μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης του ομίλου CORDIA.

Όπως ανέφερε, είμαστε σε μια φάση ενός αναπτυξιακού και επενδυτικού κύκλου, με μια κυβέρνηση θετική προς την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.

Υπάρχει ένα μεταρρυθμιστικό αφήγημα που προσελκύει κεφάλαια, ωστόσο, τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα κι όχι αργότερα.

Το πρώτο εξ αυτών είναι το έλλειμμα εργατικών χεριών που, σε συνδυασμό με το δημογραφικό, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας και αυτό σε μια χώρα η οποία δεν παράγει με μεθοδολογία εντάσεως και δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκε επίσης στον ρυθμό επενδύσεων παγίων κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ, που δεν βελτιώνεται και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Ένα άλλο σημείο είναι οι καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αλλά και η κατάσταση του αγροτικού τομέα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ολλανδίας που αξιοποιώντας την τεχνολογία έχει γίνει μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε επίσης πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που να μπορούν να σταθούν στον χρόνο, ενώ προειδοποίησε πως το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και η κατανάλωση να σταματήσει επιτέλους να είναι οδηγός της ανάπτυξης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.