Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου από 780 ευρώ που είναι σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι στις 14:30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για τον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για την 4η συνεχόμενη αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει το 2027 στα 950 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει, από την 1η Απριλίου, 16 επιδόματα της ΔΥΠΑ:

-Ειδική παροχή μητρότητας, που είναι ίση με τον κατώτατο μισθό

– Επίδομα γονικής άδειας, που είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό

– Επίδομα αποφυλακισμένων

– Αφερεγγυότητας εργοδότη

– Εποχικό οικοδόμων

– Εποχικό σμυριδεργατών

– Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό

– Αλλα εποχικά (δασεργατών-ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών, κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης)

– Βοήθημα μη μισθωτών

– Επίδομα εργασίας

– Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ

– Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)

– Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

– Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

– Προγράμματα απασχόλησης

– Εργαζόμενοι φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις

Ποιους αφορά η αύξηση του κατώτατου μισθού

Υπενθυμίζεται ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 550.000 εργαζόμενοι ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι και τα ειδικά επιδόματα για περίπου 300.000 εποχικούς εργαζομένους, ενώ συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό είναι και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, που, μετά την επέκτασή της και στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, θα χορηγείται για εννέα μήνες σε περίπου 60.000 μητέρες με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Τι θα γίνει με τις τριετίες

Αυξήσεις θα δουν επίσης, 100.000 μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς φέτος ενεργοποιήθηκε το επίδομα προϋπηρεσίας, δηλαδή οι τριετίες που παρέμεναν «παγωμένες» από τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.