Ο πόλεμος κατά του άνθρακα θα αφήσει την Αμερική (και την Δύση) στο σκοτάδι;

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν υπόσχεται να εξαλείψει την ενέργεια από άνθρακα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα απομείνει από τις ενεργειακές υποδομές των ΗΠΑ εάν αυτά τα σχέδια επιτύχουν.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε στις 2 Δεκεμβρίου στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ COP 28 για την υπερθέρμανση του πλανήτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα εργαστεί για να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα σε όλο τον κόσμο, χτίζοντας ισχυρότερες οικονομίες και πιο ανθεκτικές κοινότητες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πρόσφατα για τα εργοστάσια άνθρακα: «Θα κλείσουμε αυτά τα εργοστάσια σε όλη την Αμερική και θα έχουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια».

Για να επιτύχει τους μηδενικούς στόχους της, η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και την εξουσία της βάσει του νόμου περί καθαρού αέρα του 1970 για να ξεκινήσει μια θεμελιώδη αναδιάρθρωση της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, η EPA πρότεινε νέους κανόνες που θέτουν πολύ αυστηρότερα όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.

«Η EPA προβλέπει ότι αυτές οι προτάσεις θα μειώσουν 617 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 έως το 2042 μαζί με δεκάδες χιλιάδες τόνους… επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι γνωστό ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», δήλωσε η EPA.

Παρά τις ξεκάθαρες δηλώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι τερματίζει την παραγωγή άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υποστηρικτές των νέων κανόνων της EPA επιμένουν ότι τα εργοστάσια άνθρακα θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με τους καινούργιους κανονισμούς και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο βουλευτής Paul Tonko (DN.Y.) δήλωσε σε ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής τον Ιούνιο ότι οι νέοι κανόνες εκπομπών της EPA είναι «λογικοί» και «απέχουν πολύ από την εξαγορά του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας από την κυβέρνηση».

«Αυτός είναι τελικά ένας μέτριος κανόνας που βασίζεται στον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος θα υποστηρίξει περαιτέρω τη συμμόρφωση με τα προτεινόμενα πρότυπα από άποψη κόστους», είπε. “Αυτή η πρόταση παρέχει μεγάλη ευελιξία στις βιομηχανικές οντότητες [να συμμορφωθούν].”

Ωστόσο, οι επικριτές των νέων κανόνων της EPA λένε ότι τα όρια είναι τόσο αυστηρά που τα εργοστάσια άνθρακα θα αναγκαστούν να κλείσουν.

«Είναι καταδίκη από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις», είπε στους The Epoch Times ο Μάικλ Νάσι, δικηγόρος περιβάλλοντικών ζητημάτων που κατέθεσε σε μια ακρόαση του Κογκρέσου. «Οι καινούργιοι κανονισμοί ουσιαστικά αποτελούν το έναυσμα για το τελειωτικό στον εναπομείναν στόλο άνθρακα.

Μια τουρμπίνα από το αιολικό πάρκο Roth Rock περιστρέφεται πάνω από την κορυφογραμμή του Backbone Mountain πίσω από το εργοστάσιο επεξεργασίας άνθρακα στο Mettiki του Oakland

«Αυτός ο κανόνας δεν συμβαίνει μεμονωμένα. Έχουμε τρεις ή τέσσερις άλλους σημαντικούς περιβαλλοντικούς κανόνες που κυνηγάει η EPA».

Περιλαμβάνουν τον κανόνα μεταφοράς του όζοντος ή τον κανόνα «καλού γείτονα» της EPA, έναν κανόνα προτύπων υδραργύρου και τοξικών αερίων, προγράμματα περιφερειακής ομίχλης και άλλα.

Το οριστικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι πολλά εργοστάσια άνθρακα απλώς παραδίδονται στο έλεος και κλείνουν πολύ πριν το τέλος της παραγωγικής τους ζωής. Και αυτό περιλαμβάνει και τα νεότερα εργοστάσια, τα οποία είναι από τα πιο καθαρά εργοστάσια άνθρακα στον κόσμο.

«Ό,τι έχει απομείνει στον αμερικανικό στόλο δεν είναι ένα σωρό βρώμικα παλιά εργοστάσια άνθρακα. Είναι εργοστάσια που έκαναν τις απαραίτητες ανακαινίσεις για να παρατείνουν τη ζωή και την λειτουργικότητα τους», είπε ο κ. Νάσι. «Στην πραγματικότητα είναι τεράστιας ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους γι’ αυτό και έγιναν εκεί οι περισσότερες επενδύσεις».

Μια έκθεση του 2020 από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι πιο καθαρή από ποτέ».

Η έκθεση αναφέρεται σε έρευνα του Εθνικού Εργαστηρίου Ενεργειακής Τεχνολογίας που δείχνει ότι «ένα νέο εργοστάσιο άνθρακα με ελέγχους ρύπανσης μειώνει τα οξείδια του αζώτου κατά 83 τοις εκατό, το διοξείδιο του θείου κατά 98 τοις εκατό και τα σωματίδια κατά 99,8 τοις εκατό σε σύγκριση με παλαιότερες εγκαταστάσεις που δεν είχαν ελέγχους».

εικόνα-5551303
Ένας άνδρας εργάζεται στο δωμάτιο ελέγχου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής John Sherman Cooper του East Kentucky Power Cooperative κοντά στο Somerset, Ky., στις 19 Απριλίου 2017

Ο κ. Νάσι είπε ότι αυτό είναι που κάνει τους πρόσθετους κανονισμούς της EPA «ακόμα πιο προσβλητικούς».

«Όλες αυτές οι μονάδες πραγματοποίησαν επενδύσεις με την προυπόθεση ότι η EPA θα παραμείνει εντός του νόμου για τα πλαίσια που έχει θεσπίσει για τον καθαρό αέρα και ότι μόλις θα έκαναν αυτές τις αλλαγές, θα θεωρούνταν ότι συμμορφώνονται», είπε.

«Αυτές οι μονάδες άνθρακα ενήργησαν καλή τη πίστη… και τώρα τους λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέσπισαν νέους κανονισμούς που ουσιαστικά τους πετά εκτός αγοράς και τους καταστρέφει Αυτό που κάνει η EPA υπερβαίνει κατά πολύ το γράμμα και την πρόθεση του νόμου για πολλούς διαφορετικούς ρύπους και ο άνθρακας είναι, φυσικά, ο μεγαλύτερος από όλους».

Παρά την πρόοδο της βιομηχανίας άνθρακα στη μείωση της ρύπανσης, η μόνη λύση που οι ακτιβιστές της υπερθέρμανσης του πλανήτη φαίνεται πρόθυμοι να αποδεχτούν είναι η κατάργηση του άνθρακα.

Μια έκθεση της ODI, ενός υποστηρικτή της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, παλαιότερα γνωστής ως Ινστιτούτο Ανάπτυξης, παραδέχεται ότι η θερμική απόδοση της καύσης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί στο 50 τοις εκατό από 30 τοις εκατό, κάτι που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί κατα 40% τα βλαβερά συστατικά του CO2 που παράγονται.

“Αυτό είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν είναι αρκετό”, δήλωσε ο ODI. «Ακόμη και το πιο προηγμένο εργοστάσιο άνθρακα παράγει περίπου 30 φορές περισσότερο CO2 από τον αιολικό και το υδροηλεκτρικό, 20 φορές περισσότερο από την ηλιακή και τη γεωθερμική ενέργεια και 50 τοις εκατό περισσότερο από το φυσικό αέριο». 

Ο Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, μιλά σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο "Χρηματοδότηση της Νέας Κλιματικής Οικονομίας", κατά την οποία περιέγραψε την επείγουσα ανάγκη για ένα "νέο οικονομικό τοπίο" για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στο COP 28 Climate των Ηνωμένων Εθνών Συνέδριο στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 4 Δεκεμβρίου 2023. (Sean Gallup/Getty Images)
Ο Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, μιλά σε μια συζήτηση με τίτλο “Χρηματοδότηση της Νέας Κλιματικής Οικονομίας”, κατά την οποία περιέγραψε την επείγουσα ανάγκη για ένα “νέο οικονομικό τοπίο” για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στο COP 28 Climate των Ηνωμένων Εθνών στο Ντουμπάι

«Σε μεγάλο βαθμό μη επενδυτικά»

Οι παγκόσμιες τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν ενταχθεί στον αγώνα κατά του άνθρακα, εργάζονται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εταιρικού συστήματος διακυβέρνησης (ESG) για να διακόψουν τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας άνθρακα.

Σύμφωνα με έκθεση της InfluenceMap, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, περισσότεροι από 500 διαχειριστές επενδύσεων, με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, δεσμεύτηκαν να αποεπενδύσουν από τον άνθρακα, καθιστώντας τα εργοστάσια άνθρακα «σε μεγάλο βαθμό μη επενδυτικά».

Μια έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης που κυκλοφόρησε τον Μάιο, απαριθμούσε περισσότερες από 200 διεθνείς τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων και αναπτυξιακές τράπεζες που αποεπένδυσαν από τον άνθρακα. Οι εταιρείες περιλαμβάνουν παγκόσμιες δυνάμεις όπως η AIG, η Allianz, η AXA, η Bank of America, η Barclays, η BlackRock, η Citibank, η Fidelity, η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase και η UBS.

Παγιδευμένη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Wall Street, η βιομηχανία άνθρακα των ΗΠΑ μαραίνεται.

Σχεδόν 13 γιγαβάτ δυναμικότητας παραγωγής άνθρακα χάθηκαν το 2022 — διπλάσιο από το ποσό της παραγωγής που έκλεισε το 2021, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Δημόσιας Ενέργειας.

Επιπλέον 41 γιγαβάτ χωρητικότητας άνθρακα έχει προγραμματιστεί να κλείσει έως το 2027.

Συνολικά, 83 γιγαβάτ παραγωγής άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας προγραμματίζεται να κλείσουν την επόμενη δεκαετία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν αυτό που ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποκαλεί την «απίστευτη μετάβαση» στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επί του παρόντος περίπου 1,3 τεραβάτ συνολικής ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τερματισμός λειτουργίας πιο γρήγορα από την αντικατάσταση

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα αυτής της μετάβασης, προειδοποιώντας ότι το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο ασταθές.

Η North American Electric Reliability Corp. (NERC), ένας οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της αξιοπιστίας του δικτύου των ΗΠΑ, δήλωσε στην έκθεσή της για τον Δεκέμβριο ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για την επάρκεια των πόρων τα επόμενα 10 χρόνια», επειδή οι μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου εξαλείφονται ταχύτερα από ό,τι προστίθεται νέα χωρητικότητα.

Αυτή η αξιολόγηση κινδύνου προσδιορίζει ένα ευρύ τμήμα των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Μινεσότα έως τη Λουιζιάνα, ως «υψηλού κινδύνου», που σημαίνει ότι η διακοπή ρεύματος μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή υπό κανονικές συνθήκες.

Όλες οι πολιτείες στα δυτικά αυτής της περιοχής, καθώς και όλες οι βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, προσδιορίζονται ως «υψηλού κινδύνου», που σημαίνει ότι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συμβούν σε περιόδους πολύ υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών.

Και δεν είναι μόνο η NERC που κάνει αυτές τις αξιολογήσεις.

εικόνα-5551304
Ηλεκτρικός σταθμός GenOn Cheswick, ο οποίος εξακολουθεί να καίει άνθρακα για να παράγει 637 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για την περιοχή, περίπου 15 μίλια βορειοανατολικά του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια

Η PJM Interconnection, μια περιφερειακή εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετεί 13 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, δήλωσε σε έκθεση του Φεβρουαρίου ότι ενώ παραμένει δεσμευμένη στο κλείσιμο των σταθμών άνθρακα και φυσικού αερίου, η κατασκευή νέων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων για την αντικατάστασή τους «θα ήταν ανεπαρκής για να συμβαδίσει με τις αναμενόμενες πληθυσμιακές αλλαγές και την αύξηση της ζήτησης έως το 2030».

Ουσιαστικά τι λέει; Ότι δεν θα υπάρχουν οι μονάδες εκείνες που θα μπορέσουν να ζεστάνουν τον κόσμο τον χειμώνα και να τον παγώσουν το καλοκαίρι! Ενώ τεράστιο θα είναι και το κόστος ή οι απώλειες από πολλές βιομηχανικές μονάδες!

Η έκθεση σημειώνει σημαντική αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένης της ώθησης στα μεταβατικά αυτοκίνητα, τις σόμπες και τη θέρμανση των σπιτιών από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ταυτόχρονα, η έκθεση αναφέρει ότι «οι θερμικές γεννήτριες [άνθρακα και φυσικό αέριο] αποσύρονται με γρήγορους ρυθμούς λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα καθώς και των οικονομικών, [και] οι αποσύρσεις παλιών παραγωγικών μονάδων κινδυνεύουν να ξεπεράσουν την κατασκευή νέων μονάδων ενέργειας, κάτι που θα πλήξει τις βιομηχανικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης και της εφοδιαστικής αλυσίδας, των οποίων οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι πλήρως γνωστές».

Η νέα χωρητικότητα ενέργειας, δήλωσε η PJM, «αποτελείται κυρίως από διαλείποντα και περιορισμένης διάρκειας πόρους».

«Δεδομένων των λειτουργικών χαρακτηριστικών αυτών των πόρων, χρειαζόμαστε πολλαπλά μεγαβάτ από αυτούς τους πόρους για να αντικαταστήσουμε 1 MW θερμικής παραγωγής», ανέφερε.

Από την δυναμικότητα που θα καταργηθεί, το 60% θα είναι άνθρακας και το 30% φυσικό αέριο.

Επειδή ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια είναι «διακοπτόμενες πηγές» ή εξαρτώμενες από τις καιρικές συνθήκες, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που στην πραγματικότητα παράγουν είναι ένα κλάσμα —συνήθως περίπου το ένα τέταρτο— της χωρητικότητάς τους, απαιτώντας πολλαπλάσια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση του άνθρακα και του φυσικού αερίου , ή της πυρηνικής ενέργειας.

«Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, η PJM θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μειούμενα περιθώρια αποθεματικών εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις», δήλωσε η εταιρεία.

Τα αποθεματικά περιθώρια αναφέρονται στην πλεονάζουσα χωρητικότητα που διατηρούν σε ετοιμότητα οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να ανταποκριθούν σε περιόδους απροσδόκητων ελλείψεων ζήτησης ή προσφοράς.

Ο υπόλοιπος κόσμος προσθέτει χωρητικότητα άνθρακα

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονται να εξαλείψουν τον άνθρακα ως ενεργειακό πόρο, οι πιο πυκνοκατοικημένες και ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, κυρίως η Κίνα και η Ινδία, προχωρούν μπροστά.

Η Κίνα επεκτείνει επιθετικά την παραγωγική της ικανότητα σε άνθρακα, ξεκινώντας την κατασκευή 37 γιγαβάτ νέας χωρητικότητας άνθρακα μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Η Κίνα διαθέτει περισσότερα από 90 γιγαβάτ νέας χωρητικότητας άνθρακα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Παγκοσμίως, το 41 τοις εκατό της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με άνθρακα.

Με τόση δυναμικότητα άνθρακα που έρχεται στο διαδίκτυο, δεν έχει μεγάλη σημασία το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι υπόλοιπες δυτικές χώρες με τη βιομηχανία άνθρακα τους, όσον αφορά τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Και κατά ειρωνικό τρόπο, η προσπάθεια των ΗΠΑ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τροφοδοτεί την επέκταση της νέας χωρητικότητας άνθρακα στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

εικόνα-5551306
Ανθρακας αποθηκεύεται σε μια εγκατάσταση που λειτουργεί από την Jiangsu Xinhai Power Generation Co., στην επαρχία Jiangsu της Κίνας, στις 14 Ιουλίου 2023

Η Κίνα χρειάζεται αυτή την πρόσθετη χωρητικότητα άνθρακα για να συμβαδίσει με τη ζήτηση της Δύσης για ηλεκτρικά, ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες.

Περισσότερο από το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακών πάνελ βρίσκεται στην Κίνα, η οποία επίσης διυλίζει περισσότερο από το 95 τοις εκατό του μαγγανίου, το 70 τοις εκατό του κοβαλτίου και του γραφίτη και περισσότερο από το 60 τοις εκατό του λιθίου και του νικελίου – ορισμένα από τα βασικά στοιχεία για τις μπαταρίες EV.

Αυτό που κάνει τον άνθρακα τόσο ελκυστικό ως πηγή ενέργειας είναι ότι είναι φθηνός, άφθονος και μεταφερόμενος με πλοίο, σιδηρόδρομο ή φορτηγό. Μπορεί να αποθηκευτεί επιτόπου σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθιστώντας το μια από τις πιο αξιόπιστες και προσιτές πηγές ενέργειας. Προσθέτει επίσης την ποικιλομορφία του μείγματος ενεργειακών πόρων μιας χώρας, παρέχοντας κάποιο βαθμό ασφάλειας έναντι καιρικών φαινομένων και πολιτικών εμπάργκο, και αυτό η Ευρώπη το έμαθε με τον άσχημο τρόπο μετά την απότομη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Τα εργοστάσια με καύση άνθρακα είναι επίσης «μεταφερόμενα», επιτρέποντας στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής την ευελιξία να προσαρμόζουν γρήγορα την παραγωγή όπως απαιτείται, προκειμένου να ταιριάξουν την προσφορά με τη ζήτηση. Οι μονάδες φυσικού αερίου μπορούν επίσης να αποσταλούν, αλλά απαιτούν συνεχή παροχή αερίου για να λειτουργήσουν και γι’ αυτό το λόγο, είναι επιρρεπείς σε διακοπές σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν περισσότερα από 892 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι αποδεδειγμένων αποθεμάτων άνθρακα παγκοσμίως, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση για περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα.

Οι ανθρακωρύχοι σπρώχνουν ένα τρόλεϊ φορτωμένο με άνθρακα μέσα σε μια υπόγεια σήραγγα ορυχείου στο Godavarikhani, περίπου 150 μίλια ανατολικά του Hyderabad, Ινδία, στις 27 Ιουλίου 2007. (Noah Seelam/AFP μέσω Getty Images)
Αθρακωρύχοι σπρώχνουν ένα τρόλεϊ φορτωμένο με άνθρακα μέσα σε μια υπόγεια σήραγγα ορυχείου στο Godavarikhani, περίπου 150 μίλια ανατολικά του Hyderabad στην Ινδία

Αυτή η προσφορά είναι περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μειονέκτημα του άνθρακα είναι ότι εκπέμπει περισσότερη ρύπανση από άλλες πηγές καυσίμου, αν και οι αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις παράγουν τεράστιες ποσότητες CO2, καθώς και τοξικούς χημικούς ρύπους, κατά την εξόρυξη, τη μεταφορά και τη διύλιση ορυκτών συστατικών.

Η άνοδος και η πτώση του άνθρακα των ΗΠΑ

Ο άνθρακας έγινε το κυρίαρχο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 20ού αιώνα και έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2007, όταν καταναλώθηκαν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο τόνοι μικρού μήκους. Παραμένει ένας άφθονος ενεργειακός πόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πτώση του άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε με την άνοδο του fracking και την προμήθεια φθηνότερου, καθαρότερου φυσικού αερίου. Η μετάβαση στο φυσικό αέριο είναι ο πρωταρχικός λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται πλέον παγκοσμίως στη μείωση των εκπομπών CO2.

Επί του παρόντος, το 43,7 τοις εκατό της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ προέρχεται από φυσικό αέριο, 17,1 τοις εκατό από άνθρακα, 11,3 τοις εκατό από αιολική ενέργεια, 8 τοις εκατό από πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και το 6,5 τοις εκατό από ηλιακή ενέργεια.

Αυτό το μείγμα θα μετατοπιστεί δραματικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια, με το 58% των προσθηκών στη χωρητικότητα που προβλέπεται να είναι ηλιακή, 18% αιολική και 21% φυσικό αέριο.

Μεγάλο μέρος αυτής της επένδυσης ωφελείται από κρατικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις για την κατασκευή εξαρτημάτων για ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αυτό το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μάλιστα με την υποστήριξη του γερουσιαστή Joe Manchin (DW.Va.), ενός Δημοκρατικού από την εξαρτώμενη από τον άνθρακα πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.

εικόνα-5551307
Πύργοι ανεμογεννητριών υπό κατασκευή στην CS Wind, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή πύργων ανεμογεννητριών στον κόσμο

Μια έκθεση του Οκτωβρίου από την Goldman Sachs αναφέρει ότι η νομοθεσία, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022, έχει ήδη προσφέρει περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις παραγωγής καθαρής ενέργειας. Οι κρατικές επιδοτήσεις, μαζί με τις εντολές που απαιτούν από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να δώσουν προτεραιότητα στην αγορά ενέργειας από αιολικές και ηλιακές μονάδες αντί για φυσικό αέριο και άνθρακα, δυσχεραίνουν την κερδοφόρα λειτουργία των μονάδων άνθρακα και φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των αιολικών και ηλιακών σταθμών, το μεταβλητό κόστος τους είναι χαμηλό και το κεφαλαιουχικό κόστος κατασκευής τους και των γραμμών μεταφοράς για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο συχνά επιδοτούνται από τους φορολογούμενους ή μετακυλίονται στους πελάτες με τη μορφή ακριβότερων λογαριασμών.

Παρά το επιχείρημα ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερες, σε μέρη όπου έχει εφαρμοστεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν κλιμακωθεί απότομα προς τα πάνω.

Μια χώρα που είναι δεκαετίες μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μετάβασή της στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια είναι η Γερμανία, η οποία τα έπαιξε όλα για όλα στο στοίχημά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαλύοντας τα εργοστάσια άνθρακα και κλείνοντας τους πυρηνικούς σταθμούς της.

Καθώς αυτή η πολιτική απέτυχε να προσφέρει αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια για τους κατοίκους και τον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας, και καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκε στα ύψη, η Γερμανία επανέφερε εσπευσμένα στη λειτουργία τα εργοστάσια άνθρακα της.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα δεν θα έχουν αυτήν την επιλογή. Εκεί όταν κλείσουν τα εργοστάσια, δεν διατηρούνται έτσι ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση που να μπορούν να ανοίξουν ξανά.

«Έχουμε ένα σύστημα που βασίζεται στην αγορά και εάν η EPA καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη κεφαλαίων αρκετά γρήγορα για να επιβιώσει, τότε η μονάδα αποσύρεται», είπε ο κ. Νάσι.

«Ο χάλυβας αποδομείται, λιώνει, ανακυκλώνεται και το εργατικό δυναμικό απλά απολύεται».

Ως εκ τούτου, η εξάλειψη της ενέργειας άνθρακα από το ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνια, αν όχι μόνιμη, μαζί με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να αποφέρει αυτό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.