Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ – Έως σημερα η δυνατότητα για αλλαγές και διορθώσεις

Η «κλεψύδρα αδειάζει» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά κάποιο ακίνητο, τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Ο χρόνος τελειώνει σήμερα, Παρασκευή 8/3, για όσους επιθυμούν να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση και για όσους δεν έχουν ενημερώσει ακόμη το Ε9. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν, γιατί η ΑΑΔΕ αναμένεται να κλείσει την πλατφόρμα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα «καταφτάσει» έως τις αρχές Απριλίου. Η σημερινή προθεσμία αφορά στους φορολογούμενους που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους καθώς και όσους είχαν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος (αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους). Τα συνηθέστερα λάθη σχετίζονται με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2024

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ με την τελευταία να εξοφλείται στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Από του χρόνου, όπως προβλέπει διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 12 με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2023 υποβλήθηκαν περισσότερες από 400.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 761 εκατ. ευρώ από 710 εκατ. ευρώ το 2022. Ειδικότερα:

Οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 520,24 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 είχαν ανέλθει σε 483,86 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης οικοδομών (κτίσματα) ανήλθαν σε 426,04 εκατ. ευρώ έναντι 371,24 εκατ. ευρώ το 2022 καταγράφοντας αύξηση 14,76%. Αντίθετα πτώση 16,75% σημείωσαν τα φορο-έσοδα από τις αγοραπωλησίες οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα οποία διαμορφώθηκαν σε 94,20 εκατ. ευρώ από 112,62 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι γονικές παροχές δωρεές και κληρονομιές με τους φόρους που ενίσχυσαν τα κρατικά ταμεία να ανέρχονται σε 240,67 εκατ. ευρώ το 2023 από 226,24 εκατ. ευρώ το 2022. Η αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Για το 2024 ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων που θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Οι φόροι από τις αγοραπωλησίες θα φθάσουν στα 570 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.