Δυνατή Ελλάδα

Τουρκία: Ο πληθωρισμός «εκτοξεύτηκε» στο 65% τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον μήνα Ιανουάριο «εκτοξεύτηκε» κατά 6,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 65%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κήρυξαν το τέλος του κύκλου σύσφιγξης τον περασμένο μήνα, αλλά η αιφνιδιαστική απομάκρυνση της Hafize Gaye Erkan από την θέση της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας εγείρει ερωτήματα. Ο Φατίχ Καραχάν, αναπληρωτής διοικητής που επιλέχθηκε να την αντικαταστήσει, δήλωσε την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «έτοιμη να δράσει» εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν.

Προβλέψεις για μείωση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο

Στο πλαίσιο της απότομης αύξησης του κατώτατου μισθού και των φορολογικών προσαρμογών της κυβέρνησης, η αύξηση των τιμών τον Ιανουάριο επιταχύνθηκε στο 6,7% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, μετά από πέντε διαδοχικές μηνιαίες μειώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν 6,5%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς στο 64,9% από 64,8% τον Δεκέμβριο.

Οι τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας υποδηλώνουν ότι η μηνιαία αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί τον Φεβρουάριο μετά από την άνοδο του περασμένου μήνα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.