Δυνατή Ελλάδα

Πετρέλαιο: “Άλμα” άνω του 6% στην εβδομάδα έφεραν οι προσδοκίες για τη ζήτηση

Την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών ολοκλήρωσαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι θετικές οικονομικές ειδήσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα) αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες για πιο ισχυρή ζήτηση του αργού φέτος.

Την Παρασκευή, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 65 σεντς ή 0,84%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 78,01 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent είδε το συμβόλαιό του για τον Μάρτιο να σκαρφαλώνει στα 83,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,12 δολάρια ή 1,36%.

Το αμερικανικό αργό κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με άνοδο 6,27%, ενώ το Brent πρόσθεσε 6,35% στην εβδομάδα.

WTI και Brent έχουν κερδίσει πάνω από 8% από την αρχή του έτους.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο, στο 3,3%, έναντι 2% που ανέμενε η Wall Street. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, χαλαρώνει τις απαιτήσεις αποθεματικών για την κεντρική τράπεζά της σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία της παραπαίει.

“Οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ζήτησης φέτος”, δήλωσε στο CNBC ο Robert Thummel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital.

Το ενδεχόμενο για πιο ισχυρή ζήτηση έρχεται καθώς η προσφορά αργού μειώθηκε στις ΗΠΑ λόγω της κακοκαιρίας. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Όσον αφορά την προσφορά, ο OPEC+, δεν σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση του καρτέλ την επόμενη Πέμπτη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg News. Ο OPEC+ έχει μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον μέχρι για το α΄τρίμηνο προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.