Λιανικό εμπόριο: Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 10,9% κατέγραψε τον Οκτώβριο 2023 ο κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της  Ελλάδας  που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο τζίρος των παραπάνω ανήλθε σε 3,59 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2023 έναντι των 3,24 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2022. Ενώ υπήρξε μείωση 2,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 3,69 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:

 • Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων (40%).
 • Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (37,4%).

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον τζίρο είναι:

 • Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (39,7%).
 • Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα (8,6%).

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:

 • Περιφέρεια Κρήτης (17,2%).
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (13,4%).

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών είναι:

 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1,9%).
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (1,9%).

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 1,23 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 1,10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 0,98 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 0,95 δισ. ευρώ και μείωση 3,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 1,01 δισ. ευρώ.

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:

 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (4,1%).
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (3,9%).

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών είναι:

 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (10,7%).
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (0,1%).

Τέλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 0,46 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 0,47 δισ. ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.