Ερευνα: Oι 25 χώρες που προσελκύουν τα καλύτερα ταλέντα

Η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν σταθερά τις ηγετικές τους θέσεις ως οι πιο ανταγωνιστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά τα ταλέντα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) 2023.

Φέτος, η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν το υπόλοιπο Top 10.

Το Τοp 25

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στο Top 25, με 17 από αυτές να περιλαμβάνονται στις κορυφαίες. Πέρα από την Ευρώπη – η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ εντάσσονται στην πρώτη 25άδα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν από την 25η στην 22η θέση, ενώ η Ιαπωνία βγήκε εκτός 25άδας και αντικαταστάθηκε από τη Νότια Κορέα (24η).

Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2023

 

Η έρευνα

Κάνοντας μια αναδρομή στην τελευταία δεκαετία, το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ότι οι δέκα πρώτες χώρες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οκτώ από τις δέκα κορυφαίες χώρες φέτος ήταν επίσης στην πρώτη πρώτη δεκάδα το 2013.

Αρκετές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων χωρών της τελευταίας δεκαετίας:  Η Ινδονησία είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα βήματα προόδου στην ανταγωνιστικότητα των ταλέντων κατά την τελευταία δεκαετία- το Μεξικό έχει μετατραπεί σε πρωτοπόρο στα ταλέντα- και η Βραζιλία έχει προοδεύσει και μπορεί σύντομα να χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρος στα ταλέντα.

Η GTCI 2023 δημοσιεύεται από το INSEAD, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Descartes και το Human Capital Leadership Institute.  Η 10η έκδοση της έκθεσης καλύπτει 134 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα GTCI αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες και οι πόλεις αναπτύσσουν, προσελκύουν και διατηρούν ταλέντα. Παρέχει μια μοναδική πηγή για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, προκειμένου να κατανοήσουν την εικόνα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας των ταλέντων και να αναπτύξουν στρατηγικές για την τόνωση των οικονομιών τους.

Τα σενάρια για την επόμενη δεκαετία

Η10η ετήσια έκδοση της έκθεσης αυτής προσφέρει έξι εκτιμήσεις για την επόμενη δεκαετία:

  • Η ανταγωνιστικότητα των ταλέντων θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία ως κρίσιμο στοιχείο της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της γεωπολιτικής ήπιας ισχύος για τα έθνη, τις πόλεις και τους οργανισμούς.
  • Ο ανταγωνισμός των ταλέντων θα ενταθεί. Καθώς οι αβεβαιότητες και οι διεθνείς εντάσεις θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται (στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην πολιτική και τη διπλωματία), θα υπάρξει αυξανόμενος πόλεμος ταλέντων.
  • Ο κόσμος της εργασίας θα μεταμορφωθεί περαιτέρω, λόγω των εξελισσόμενων προσδοκιών των νεότερων γενεών, των νέων οικονομικών μοντέλων και των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
  • Οι πόλεις και οι περιφέρειες θα πρωτοστατήσουν σε νέες στρατηγικές ταλέντων και καινοτομίας. Η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν κρίσιμο πλεονέκτημα για όσες χώρες επιδιώκουν να γίνουν κόμβοι ταλέντων.
  • Οι παγκόσμιες πολιτικές με επίκεντρο το ταλέντο θα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των εντάσεων και την αξιοποίηση του ανθρώπινου και τεχνολογικού δυναμικού για έναν καλύτερο, πιο βιώσιμο και ισότιμο κόσμο.
  • Οι δεξιότητες και η εκπαίδευση θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας εργαλεία για την ενδυνάμωση των εργαζομένων ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στις οικονομίες και τις κοινωνίες τους.

economistas.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.