Δυνατή Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myCAR” για την καταβολή τελών κυκλοφορίας για το 2024, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση της η Αρχή. Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενδέχεται να παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή τους για άλλους 2 μήνες δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Yπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους. Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

  •  Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να εισέλθουν στην εφαρμογή της τράπεζας (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Πώς θα υπολογίσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Σύμφωνα με το www.pricefox.gr, τα τέλη κυκλοφορίας του κάθε οχήματος εξαρτώνται από την ημερομηνία ταξινόμησής του για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31.10.2010. Των οποίων τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος.
Τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά την 1.11.2010 ή αργότερα. Των οποίων τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος.

Παρακάτω οι πίνακες για κάθε κατηγορία ξεχωριστά κι αναλυτικά.

1η κατηγορία: Πρώτη ταξινόμηση οχήματος μέχρι και την 31.10.2010

Αυτή η κατηγορία χωρίζεται σε τρεις επιμέρους σύμφωνα πάλι με την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους. Κάθε επιμέρους κατηγορία έχει διαφορετικά τέλη.

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης έως το έτος 2000.
  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από το έτος 2001 έχω το 2005.
  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από το έτος 2005 έως τις 31.10.2010.

Τα τέλη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυβισμό του κινητήρα

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2001 έως το 2005

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2006 έως 31.10.2010

2η κατηγορία: Πρώτη ταξινόμηση οχήματος από την 1.11.2010 κι ύστερα

Τα οχήματα αυτής της κατηγορίας χωρίζονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες, πάλι σύμφωνα με την ημερομηνία ταξινόμησής του για πρώτη φορά. Κάθε επιμέρους κατηγορίας έχει διαφορετικά τέλη.

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από 1.11.2010 έως και την 31.12.2020.
Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από 1.1.2021 έως και σήμερα.
Τα τέλη υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο).

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από 1.11.2010 έως και την 31.12.2020

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από 1.1.2021 έως και σήμερα

Τα πρόστιμα

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να πληρωθούν

Δεν είναι απαραίτητη η καταβολή των τελών κυκλοφορίας όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ πριν από την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2023 Υπενθυμίζεται πως η η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar , χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κανείς τη ΔΟΥ της περιοχής του. Προσοχή: Για να θέσει κάποιος πάλι σε κίνηση το όχημα του εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του εναπομείναντος έτους. Μπορεί να τα πληρώσει όλα μαζί στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα ξεχωριστά, εφόσον πρώτα δηλώσεις τους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημα του.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.