Σοκ για την Pfizer – Κραχ 70% στις πωλήσεις εμβολίων Covid μετά το… αφήγημα που κατέρρευσε – Ζημίες 2,3 δισ. το γ’ τρίμηνο 2023

Ζημιογόνο αποδείχθηκε το γ’ τρίμηνο 2023 για την Pfizer, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία αναγκάστηκε να διαγράψει από τον ισολογισμό αποθέματα, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, τα οποία αφορούσαν εμβόλια και φάρμακα κατά της Covid.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Pfizer ανακοίνωσε ζημιές 17 σεντς ανά μετοχή ή αλλιώς ζημιές 2,38 δισ. δολαρίων.
Παρά την κάμψη, πάντως, οι παραπάνω επιδόσεις ήταν καλύτερες των προβλεπόμενων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 34 σεντς.
Τα έσοδα, ταυτόχρονα, συρρικνώθηκαν κατά 42% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 και κατήλθαν στα 13,23 δισ. δολάρια, λόγω της μεγάλης μείωσης στα προϊόντα Covid.
Ενδεικτικά, οι πωλήσεις εμβολίων συρρικνώθηκαν κατά 70% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι πωλήσεις του φαρμάκου Paxlovid κατρακύλησαν κατά 97%.
Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2022, τα καθαρά κέρδη της Pfizer είχαν διαμορφωθεί στα 8,61 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά το σύνολο του 2023, η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να περιμένει έσοδα 58 – 61 δισ. δολαρίων, με τον πήχη για τα προσαρμοσμένα κέρδη να τίθεται στο 1,45 έως 1,65 δολάριο ανά μετοχή.

Παρελθόν το success story… λόγω εμβολίων

Το εμβόλιο της εταιρείας σημείωσε πωλήσεις 1,31 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 70% από το τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η βολή θα αποφέρει πωλήσεις 1,53 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FactSet.
Το Paxlovid σημείωσε έσοδα 202 εκατ. δολαρίων, με πτώση 97%. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 613,5 εκατ. δολαρίων του φαρμάκου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet.
Μαζί, τα προϊόντα απέφεραν έσοδα περίπου 1,5 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο έναντι περίπου 12 δισ. δολάρια σε πωλήσεις την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Ο φαρμακοβιομηχανικός γίγαντας είχε επιτύχει ρεκόρ εσόδων τόσο το 2021 όσο και το 2022, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αυτή η εντυπωσιακή οικονομική απόδοση οφείλεται στην ανάπτυξη του εμβολίου της Comirnaty COVID-19 σε συνεργασία με τον γερμανικό εταίρο BioNTech SE, καθώς την αντιική αγωγή Paxlovid που αναπτύχθηκε ανεξάρτητα. Συνδυαστικά, αυτά τα δύο προϊόντα δημιούργησαν έσοδα που υπερέβησαν τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο.
Ωστόσο, οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν σημειώσει σημαντική μείωση από το 2021, και η ζήτηση εμβολίων του COVID-19 έχει μειωθεί καθώς η ανοσία σε πληθυσμιακή κλίμακα έχει αυξηθεί λόγω των εμβολίων και των προηγούμενων λοιμώξεων.
Ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, η Pfizer και οι ανταγωνιστές της έχουν προχωρήσει στην πώληση αναβαθμισμένου εμβολίου COVID για το φετινό φθινόπωρο όταν κατέρρευσε το αφήγημα.

123455.JPG

Έκλεισε δύο εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ 

Για να ανταποκριθεί στις εν λόγω προσδοκίες, η διοίκηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις στον προϋπολογισμό του τομέα έρευνας και ανάπτυξης.
Παράλληλα, αποφάσισε να κλείσει δύο εγκαταστάσεις παραγωγής στη Βόρεια Καρολίνα.
Από τις αρχές του 2023, η μετοχή της Pfizer στη Wall Street χάνει το 40% της αξίας της, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να περιορίζεται στα 172 δισ. δολάρια.
Στόχος της διοίκησης είναι να στρέψει την προσοχή των επενδυτών μακριά από την Covid, παρουσιάζοντας μια σειρά νέων επενδυτικών ευκαιριών, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών μικρότερων εταιρειών του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.