Δυνατή Ελλάδα

Επιστρέφει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και φεύγει η επιδότηση στο ρεύμα – Στα ύψη οι λογαριασμοί ρεύματος

Η επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος και ο χρωματισμός τους σε μπλε, πράσινο και πορτοκαλί, αναμένονται από την 1η Ιανουαρίου. Η επιστροφή της περιβόητης ρήτρας πραγματοποιείται καθώς αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την ενεργειακή κρίση.

Όσον αφορά στον χρωματισμό των τιμολογίων, η απόφαση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και προβλέπει συγκεκριμένα τις εξής κατηγορίες:

Με μπλε χρώμα θα επισημαίνονται τα σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Με πράσινο χρώμα θα επισημαίνονται τα κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο). Στο ίδιο πλαίσιο, που θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα, εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

Με πορτοκαλί χρώμα θα επισημαίνονται τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλετροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το καθεστώς αυτό έχει παραταθεί και θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.