Παρέμβαση Ρουμελιώτη: Τεράστιες ζημιές πολλών δισ. στο ΑΕΠ από την κακοκαιρία Daniel – Ξεχάστε τα πρωτογενή πλεονάσματα

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας ανέλυσε στην κρατική τηλεόραση τις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις καταστροφικές πλημμύρες, μετά την κακοκαιρία Daniel.
«Όλα εξαρτώνται από τις τελικές εκτιμήσεις που θα γίνουν σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτά τα ακραία φυσικά φαινόμενα ασφαλώς θα επηρεάσουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή, θα μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο και θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κτηνοτροφία.
Θα έχουμε μείωση των τουριστικών ροών και ενδεχομένως και μείωση των τιμών στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία τον ερχόμενο χρόνο», τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης αρχικά.
«Έχουμε επίσης μείωση της παραγωγής, της εργασίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και επίσης θα πρέπει να αποκατασταθούν και όλες οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές και θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων», πρόσθεσε.
Φυσικά, ο διακεκριμένος καθηγητής αναφέρθηκε και στις μακροοικονομικές επιπτώσεις του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας.
Όπως επεσήμανε: «Αυτό που ξέρουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η επίπτωση στη μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Επίσης, σημαντική θα είναι η μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης στην Ισπανία κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στην Πορτογαλία κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και σε παγκόσμιο επίπεδο γενικά, θα έχουμε μια μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην Ελλάδα, η μείωση κατά 0,9% του ρυθμού μεγέθυνσης, σημαίνει περίπου δύο δισεκατομμύρια δραχμές, ωστόσο το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο».
Αναφορικά με τα μέτρα που μπορούν να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση ώστε να εξισορροπήσουν οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε:
«Θα χρειαστεί χρόνος για να αξιοποιηθεί αυτό, διότι όπως γνωρίζουμε, οι επενδύσεις δεν έχουν άμεση απόδοση, έχουν μεσο – μακροπρόθεσμη απόδοση, κυρίως σε ότι αφορά τις υποδομές και τις βιομηχανίες ενδεχομένως που έχουν πληγεί και οι επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που πρέπει να γίνουν, έχουν άμεσο ταμειακό αποτέλεσμα.
Άρα η Ευρώπη, όπως έχει πέντε, έξι εργαλεία για να στηρίξει σε πρώτη φάση τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών από τις καταστροφές, τις φυσικές αυτές καταστροφές της Ελλάδας και άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ταυτόχρονα σωστά η κυβέρνηση, θα ζητήσει μια ευελιξία σε ό, τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Υποθέτω ότι θα ζητήσει μικρότερο πλεόνασμα πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Υπάρχουν και κάποια περιθώρια από το από το συσσωρευμένο απόθεμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
Επομένως, υπάρχουν και κάποια περιθώρια του προϋπολογισμού να χρηματοδοτήσει αυτή την ανάταξη των απωλειών.
Tην ανάταξη της οικονομίας κυρίως σε μια ευαίσθητη περιοχή που καλύπτει το 25% των αγροτικών αναγκών της Ελλάδας.
Δεν νομίζω ότι θα αναγκαστεί η Ελλάδα να δανειστεί υπέρμετρα και να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος της,
γιατί, μπορεί άμεσα, του χρόνου να οι αποδόσεις των καλλιεργειών στη Θεσσαλία να αρχίζουν να αποδίδουν».

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.