Αυξάνεται το κόστος χρήματος – Μεγαλώνει η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Περαιτέρω αύξηση κατέγραψαν τα επιτόκια τόσο των καταθέσεων όσο και των δανείων, τον φετινό Ιούλιο, όπως καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο επιτοκίων αυξήθηκε κι άλλο (στο 5,86%), αυξάνοντας έτσι το κόστος χρήματος για τους πολίτες.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, τον Ιούλιο τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,35% και 6,21% αντίστοιχα. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, την στιγμή που το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης.

Αυτή η αύξηση επηρεάζει όσους έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, την στιγμή που ανεβαίνουν τα έσοδα των τραπεζών από τόκους.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ευρωζώνης για το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούλιος του 2023), ο σύνθετος δείκτης κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,93%. Παράλληλα, ο δείκτης για τα νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,75%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.